Huidaandoeningen

Mee-eters

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (195)
  • Laatste update: 08-04-2024
  • E-mail

Wat zijn mee eters ?

Mee-eters zijn verstoppingen van talgklieruitvoergangen. Men spreekt ook wel van verstopte poriën. Mee-eters kunnen ontstaan in het kader van acne (jeugdpuistjes) maar kunnen soms ook zonder het ziektebeeld acne optreden op volwassen leeftijd. Mee-eters staan ook bekend als “comedonen”.

Lees meer over acne door hier te klikken

Bij wie komen mee eters voor en hoe ontstaan ze ?

Mee-eters worden zowel bij pubers als bij volwassenen gezien. Bij pubers ontstaan mee-eters door hormonale factoren. De puberteitshormonen zorgen ervoor er niet alleen voor dat er meer talgklieren worden gevormd maar ook dat ze overactief worden. Er wordt dus veel te veel talg gevormd waardoor de uitvoergangen verstopt raken. Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.

Mee-eters Tekening met tekst

Hoe zien mee eters eruit?

Mee-eters zijn kleine ronde bultjes in de huid met een doorsnede van ongeveer 1 tot 3 mm groot. Er bestaan 3 soorten mee-eters naar gelang de kleur die je ziet.

  1. Open of zwarte mee-eters ook wel bekend als zwarte comedonen of blackheads. Hierbij is er een duidelijke opening in de huid ontstaan waardoor de talg is ingedroogd, vandaar ook de donkere kleur. De zwarte mee-eters kun je bij volwassenen ook vaak zien op de neus.
  2. Gesloten of witte mee-eters ook wel bekend als witte comedonen of whiteheads. Hierbij is de huid nog gesloten waardoor je de witte talg nog duidelijk kan zien zitten.
  3. Microcomedonen. Deze zijn nog kleiner dan de whiteheads en zien eruit als kleine witte puntjes in de huid. Microcomedonen kunnen zowel blackheads als whiteheads worden.

Mee-eters zitten vooral op het gezicht (inclusief de neus), in het oor, in de nek of op de rug (met name op de schouders).

Acne met vele witte mee eters
Acne met vele witte mee eters
Acne met zwarte mee-eters
Acne met zwarte mee-eters
Zwarte mee-eters op de neus
Zwarte mee-eters op de neus

Bij welke aandoeningen komen mee-eters nog meer voor?

Mee-eters komen niet alleen maar voor bij acne vulgaris. Ze kunnen ook worden gezien bij de volgende aandoeningen:

  • Hidradenitis suppurativa, ook wel acne ectopica of acne inversa: Een bijzondere en ernstige vorm van acne waarbij we diepere en grotere ontstekingen zien in de lichaamsplooien zoals de liezen, de oksels en onder de borsten.
  • Steroïdacne: Een vorm van acne die uitgelokt is door het gebruik van orale of locale corticosteroiden
  • Chlooracne: Is een vorm van vergifting door dichloor, andere halogenen (dibroom, difluor) en dioxines waarbij ook mee-eters in het gezcith kunnen worden gezien
  • Syndroom van Favre-Racouchot. Dit is een vorm van huidveroudering waarbij we mee-eters kunnen vinden in het gezicht (vooral rondom de ogen). Ook (stevige) rokers kunnen dit syndroom op oudere leeftijd ontwikkelen
  • Reuzencomedo of dilated pore of Winer. Ook treedt vaker op bij oudere mensen met name op de romp. We zien een soort sterk verwijde porie waarin zich een hoornprop bevindt.
  • Naevus comedonicus. Dit is een aanlegstoornis en is bij de geboorte al aanwezig. We zien een scherp begrensd huidgebied waarin veel mee-eters bij elkaar zitten.

Hoe wordt de diagnose van mee-eters vastgesteld?

Het beeld van mee-eters is vaak zo duidelijk dat de diagnose al op het blote oog kan worden gesteld?

Wat kun je doen tegen mee-eters?

MANUELE BEHANDELINGEN

Er bestaan diverse manuele methoden om mee-eters weg te halen. Deze behandelingen worden uitgevoerd door een huidtherapeute of een schoonheidsspecialist. De mee-eters kunnen worden met de vingers worden uitgeduwd of met een stomp of scherp lepeltje worden uitgelepeld. De gezichtshuid wordt vooraf goed gereinigd en gestoomd

Waardoor de poriën open komen te staan. Er zijn ook zogenaamde comedonen quetschers te koop waarmee je zelf de mee-eters kan uitdrukken. Bij dit laatste moet je wel extra voorzichtig zijn omdat je ongewild littekentjes kan veroorzaken.

 MEDICINALE BEHANDELINGEN

Wanneer mee-eters optreden in het kader van (ernstige) acne kunnen ze ook profiteren van een algemene acne behandeling. Er bestaan medicinale gels of crèmes die behalve de huid ontschilferen ook actief de vorming van nieuwe mee-eters kunnen tegengaan. Voorbeelden hiervan zijn benzoylperoxide, salicylzuur, vitamine A zuur en adapaleen. Deze middelen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Antibiotica hetzij lokaal of oraal helpen niet bij de bestrijding van mee-eters.

ANDERE LOKALE BEHANDELINGEN

Mee-eters kunnen ook worden verminderd door het regelmatig toepassen van scrub behandelingen of door zogenaamde neusstrips. Beide bevatten stofjes die de huid ontschilferen (waaronder fruitzuren) waardoor de talg beter uit de huid kan vloeien en verstoppingen achterwege blijven. De resultaten zijn echter wisselend.

Hoe kan ik mee eters voorkómen?

  • Reinig dagelijks goed je gezichtshuid met een product die past bij jouw huidtype
  • Verwijder goed je make-up voordat je gaat slapen
  • Gebruik geen crèmes , zalven of oliën die je poriën doen verstoppen

Kom ik ooit van mee-eters af?

Mee-eters in het kader van acne kunnen verdwijnen wanneer ook het acne verdwijnt. Maar soms kunnen mee-eters een levenslange kwaal zijn. Het regelmatig laten verwijderen met lokale methoden is dan het beste advies.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.