Huidaandoeningen

Dermatosis papulosa nigra

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is dermatosis papulosa nigra ?

Dit zijn kleine bruine tot zwarte vormseltjes die vooral voorkomen bij de donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras). De voorkeursplaats is het gelaat (m.n. slapen en voorhoofd). Ze kunnen allerlei vormen en grootte hebben en veroorzaken soms kosmetische bezwaren.

Hoe ontstaat dermatosis papulosa nigra ?

Hoe dermatosis papulosa nigra ontstaan is onbekend. Bij uitgebreide vormen wordt een erfelijke factor gesuggereerd. Tot nu toe is er GEEN duidelijke relatie aangetoond tussen dermatosis papulosa nigra en een infectie met de wratten virus (oftewel de humaan papilloma virus) of met bacteriën of parasieten, zonblootstelling of voeding.

Hoe ziet dermatosis papulosa nigra eruit ?

In het begin zijn het meestal huidkleurige vlekjes of bultjes, maar met de tijd worden ze bruin tot zwart. De voorkeursplaats is het gelaat (m.n. slapen en voorhoofd).

VARIANTEN:
– “Gewone” ouderdomswratten zijn veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, met name bij oudere mensen (boven de 50 jaar). De afwijkingen kunnen echter ook reeds bij mensen boven de 30 ste jaar worden gezien. Zij komen bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar komen bij gekleurde rassen veel minder voor. De latijnse benaming is verruca seborrhoica (Engels: seborrheic keratosis).
– Stuccokeratosen: Deze ouderdomswratten zitten met name op de handruggen, onderarmen, onderbenen, enkels en de voetruggen. Het zijn meerdere kleine verhoornde , droog aanvoelende wat vlakke bultjes waarvan de kleur varieert van wit, grijzig tot lichtbruin.

Hoe wordt de diagnose van dermatosis papulosa nigra gesteld ?

Dermatosis papulosa nigra zijn over het algemeen zo gemakkelijk te herkennen dat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld op grond van het klinisch beeld. Aanvullende diagnostiek is vrijwel nooit nodig. Bij twijfel wordt er soms een huidbiopsie verricht.

Wat is de behandeling van dermatosis papulosa nigra ?

Omdat de aandoening goedaardig is, is een behandeling doorgaans niet noodzakelijk. Indien de bultjes gaan jeuken of bloeden (door bijv. wrijving van kleding) of kosmetische bezwaren geven kunnen ze operatief worden verwijderd.  De meest gebruikte methodes zijn : elektrocoagulatie,  wegkrabben, uitlepelen, of zelfs shave excisie (afschaven). De mooiste manier om de plekjes weg te halen is door middel van de gefractioneerde CO2 laser.

Wat kunt u zelf doen aan dermatosis papulosa nigra ?

Er valt niets te doen om het beloop van dermatosis papulosa nigra te beïnvloeden of het ontstaan van de bultjes te voorkomen. Afgeraden wordt om bestaande bultjes zelf af te krabben, doordat de zo ontstane wondjes kunnen gaan infecteren. Indien u toch van de bultjes af wilt, kunt u deze beter door uw huidarts laten verwijderen.

Wat is het beloop van dermatosis papulosa nigra ?

Dermatosis papulosa nigra gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen echter wel groter worden en soms irriteren. Dermatosis papulosa nigra zijn niet besmettelijk en kunnen ook niet kwaadaardig worden.

Advertenties
  • Maak een afspraak voor de gefractioneerde CO2 laser door op de logo te klikken

    Behandelkliniek
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?