Huidaandoeningen

Psoriasis inversa

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is psoriasis inversa?

Psoriasis inversa is een veel voorkomende vorm van psoriasis, waarbij de plekken in de lichaamsplooien zitten, zoals in de oksels en in de liezen. Het woord “inversa” betekent letterlijk “omgekeerd”, omdat normaliter de plekken zich op de strekzijden van het lichaam bevinden zoals de ellebogen en de knieën. Psoriasis inversa wordt vaak verward met een schimmelinfectie en als zodanig soms jaren achter elkaar onterecht voor behandeld.

Klik hier voor algemene informatie over psoriasis.

Hoe vaak komt psoriasis inversa voor?

Ongeveer 5% van de patiënten met psoriasis heeft uitsluitend psoriasis inversa, terwijl zo’n 30% van alle patiënten met algemene psoriasis ook psoriasis in de lichaamsplooien heeft

Wat is de oorzaak van psoriasis inversa?

De oorzaak voor psoriasis is genetisch bepaald. Door een afwijking in de erfelijk materiaal gaan huidcellen zich abnormaal verdikken, waarbij tegelijkertijd een abnormale afweerreactie tegen ontstaat. Psoriasis heeft daarnaast ook de neiging te ontstaan in warme vochtige gebieden zoals de lichaamsplooien. Factoren zoals continue wrijving, en infecties met schimmels en gisten dragen hier waarschijnlijk ook bij tot het ontstaan van psoriasis.

Hoe ziet psoriasis inversa eruit?

Opvallend is dat we niet de typische dikke harde grijze schilferende plakkaten tegenkomen zoals bij de gewone vorm van psoriasis. Bij psoriasis inversa zien we zalmkleurige of rozerode plakkaten die vaak jeuken. Soms ontstaan er pijnlijke wondjes en kloofjes. De voorkeursplaatsen zijn de oksels, onder de borsten, tussen de borsten bij vrouwen, in de navel, in de liezen en de bilnaad. Psoriasis inversa kan zich ook bevinden achter de oorschelpen, en op de geslachtsdelen.

Plekken in de oksel, waarbij de randen nog wel schilfering vertonen
Plekken in de oksel, waarbij de randen nog wel schilfering vertonen
Psoriasis inversa in de bilnaad, met daarin een pijnlijk kloofje
Psoriasis inversa in de bilnaad, met daarin een pijnlijk kloofje
Het scrotum en de liezen zijn beiden aangedaan door psoriasis
Het scrotum en de liezen zijn beiden aangedaan door psoriasis

Hoe wordt psoriasis inversa vastgesteld?

Vaak is de diagnose al op het blote oog te stellen, ook omdat de patiënt naast deze plekken ook typische psoriasis plekken elders heeft. Soms is een huidbiopsie nodig om te kunnen onderscheiden van aandoeningen zoals een huidschimmel, smetplekken en erythrasma 

Wat is de behandeling van psoriasis inversa?

  1. Lokale behandeling met corticosteroïden, en combinaties van een vitamine D preparaat met een corticosteroïd is vaak voldoende om de aandoening onder controle te houden.
  1. Lichttherapie is ook werkzaam bij hardnekkige gevallen.
  1. Systemische middelen zoals fumaarzuur, methotrexaat, apremilast en biologicals kunnen ook gunstige effecten hebben op mensen die naast psoriasis inversa ook aan een uitgebreide vorm van psoriasis lijden.

Kan ik zelf nog iets doen tegen psoriasis inversa?

  • Gebruik een zink bevattende zalf ( 2% tot max 10%) indien er pijnlijke kloofjes ontstaan. Deze zalf kan het wondje weer dicht krijgen
  • Wees zacht voor de huid, vermijd in de lichaamsplooien het gebruik van hoornoplossende stoffen zoals ureum en salicylzuur

Gaat psoriasis inversa vanzelf over?

Hoewel behandelingen de symptomen goed kunnen onderdrukken gaat psoriasis inversa, net als gewone vorm van psoriasis nooit vanzelf over. Na een geslaagde behandeling kunnen de plekken dus zo weer terugkeren.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?