Huidaandoeningen

Jeukende bultjes

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (291)
  • Laatste update: 05-04-2024
  • E-mail

Jeukende bultjes

Jeukende bultjes kunnen erg vervelend zijn. Sommige vormen ontstaan plotseling en kunnen weer vanzelf weggaan.  Andere vormen horen bij een chronische huidaandoening en kunnen daardoor een levenslange kwaal worden.

Soorten jeukende bultjes

Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van jeukende bultjes in de huid met vermelding van de plaatsen waar ze op het lichaam het meest voorkomen. Van sommigen is een foto afgebeeld. Wilt u meer informatie over de desbetreffende aandoening klik dan op de bijbehorende link.

Jeukende bultjes kunnen we indelen naar de vorm en de kleur. Sommige jeukende bultjes gaan ook gepaard met puskopjes, blaasjes of plakkaten.

Bultjes, zoals gezien wordt bij lichen planus
Blaasjes, zoals gezien wordt bij gordelroos
Puskopjes, zoals gezien wordt bij folliculitis (haarwortelontsteking)
Plakkaten, zoals gezien wordt bij netelroos

Rode en paarsrode jeukende bultjes

Contactallergie

Bij een contactallergisch eczeem zien we rode jeukende bultjes en plakkaten op plekken van de huid die regelmatig in contact is geweest met de veroorzakende stof. Dit kan parfum zijn maar ook leder of rubber

Klik hier en lees meer over contactallergie

Geneesmiddelreactie

Een geneesmiddelreactie geeft vaak een jeukende rode huiduitslag als symptomm maar regelmatig zien we ook rode bultjes overal op de huid

Klik hier en lees meer over Allergie voor geneesmiddelen

Lichen planus

Lichen planus is een sterk jeukende chronische huidaandoening gekenmerkt door rode en roodpaarse veelvormige platte bultjes voornamelijk op de polsen onderarmen, romp, onderbenen en enkels. De oorzaak is nog onbekend

Klik hier en lees meer over lichen planus

Lymfomatoide papulose

Dit betreft een chronische steeds terugkerende huidaandoening waarbij uitgebreid op de romp en ledematen matig jeukende rode en paarsige bultjes ontstaan die later schilferen, gaan bloeden of korsten. Lymfomatoide papulose is in wezen goedaardig maar kan in zeldzame gevallen tot een vorm van huidlymfoom, een soort huidkanker.

Klik hier en lees meer over  Lymfomatoide papulose en Huidlymfoom

Muggenbulten en andere insectenbeten

Een verse muggenbult kan soms heel intens jeuken waarbij de huid wordt opengekrabd. Maar ook vlooienbeten en ander insectenbeten kunnen sterk jeukende rode bultjes geven in de huid. Muggenbulten zien we vaak aan de onderbenen en onderarmen.

Klik hier en lees meer over insectenbeten

Schurft

Schurft of scabies is een zeer besmettelijke huidinfectie veroorzaakt door een schurftmijt. De roodschilferend bultjes maar ook gangetjes in de huid kunnen heel erg jeuken, met name ’s nachts. Typische lokalisaties zijn de polsen, tussen de vingers en in de oksels. Op de geslachtsdelen en billen zien we grotere rode tot  roodpaarse bulten ontstaan

Klik hier en lees meer over schurft

Syndroom van Gianotti Crosti

Het syndroom van Gianotti Crosti is een kinderziekte van de huid waarbij typische rode en huidkleurige kleine bultjes ontstaan aan de armen en benen en soms in het gezicht. De bultjes gaan vanzelf over

Klik hier en lees meer over het syndroom van Gianotti Crosti

Warmtebultjes

Warmtebultjes ontstaan bij blootstelling van de huid aan (extreme) warmte of na inspanning. Ook warm weer kan warmtebultjes uitlokken. Bij baby’s ontstaan warmtebultjes regelmatig omdat ze soms te dik worden aangekleed. Warmtebultjes zien we vaak in het gezicht, nek, liezen en in de oksels optreden

Klik hier en lees meer over warmtebultjes

Zonneallergie

Bij zonneallergie zien we op aan zonblootgestelde lichaamsdelen meestal kleine rode bultjes die enorm kunnen jeuken. Maar soms zien we ook vochtblaasjes en rode plakkaten bij een zonneallergie

Klik hier en lees meer over zonneallergie

Typische paarsrode platte bultjes aan de polsen bij lichen planus
Jeukende bultjes en rode vlekken bij een contactallergie voor parfum
Jeukende bultjes op de onderbenen na muggensteken
Bandvormige rangschikking van jeukende blaasjes, typisch voor gordelroos
Jeukende rode bultjes en gangetjes bij schurft
Grote jeukende bulten bij prurigo nodularis

Ringvormige jeukende bultjes en plakkaten

Granuloma annulare

Hier zien we lichtroze tot huidkleurige ringvormige bultjes en plakkaten op de huid. De De jeuk is niet heftig maar kan wel vervelend zijn. Granuloma annulare wordt weleens gezien bij mensen met suikerziekte. De bultjes zien we vooral op de romp en ledematen.

Klik hier en lees meer over granuloma annulare

Ringworm

Een ringworm is een ander woord voor een infectie met een huidschimmel. Vaak zien we deze ringvormige roodschilferende plakkaten in de liezen, billen, en oksels. Dus op plekken waar de huid vochtig is. Meestal zien we de rode bultjes hierbij aan de randen van de plekken.

Klik hier en lees meer over ringworm

Urticaria (Netelroos)

Dit is een ander woord voor netelroos. Behalve bleekroze en rode bulten zien we ook rode en roze jeukende ringvormig plakkaten vooral op de romp en ledematen en in mindere mate in het gezicht. Urticaria heeft vele oorzaken.

Klik hier en lees meer over urticaria

Jeukende bultjes, blaasjes en puistkopjes

Folliculitis

Folliculitis oftewel een haarwortelontsteking komt veel voor met name op de bovenrug, borst en liezen.  We zien naast jeukende rode bultjes ook vele puskopjes die heel typisch ontstaan op plaatsen waar de haarzakjes uitmonden in de huid.

Klik hier en lees meer over folliculitis

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke kinderziekte die vooral bij kinderen optreedt tussen de 1 en 8 jaar. We zien niet alleen rode bultjes maar ook uitgebreide puskopjes en blaasjes in verschillende stadia. Waterpokken komt niet alleen op de romp en ledematen voor maar ook in het gezicht. Deze infectieziekte gaat vanzelf over.

Klik hier en lees meer over waterpokken

Gordelroos

Bij gordelroos  zien we jeukende en vaak ook branderige en pijnlijke rode bultjes en blaasjes meestal op de romp maar soms ook in het gezicht. Opvallend hierbij is de bandvormige patroon van rangschikking. Wij noemen dat een dermatomale rangschikking. Gordelroos is een opvlamming van de waterpokkenvirus.

Klik hier en lees meer over gordelroos

Grotere jeukende bulten

Prurigo nodularis

Dit is een sterk jeukende chronische huidaandoening waarbij grotere (soms tot 1-3 cm in doorsnede) jeukende bultjes ontstaan op voornamelijk de strekzijden van de ledematen. Ook de romp kan soms aangedaan zijn. Prurigo nodularis wordt vaak behandeld met lichttherapie of met tabletten therapie

Klik hier en lees meer over prurigo nodularis

Prurigo van Besnier

Dit is een variant van het atopsich eczeem dat vanaf de puberteit kan optreden. We zien sterk jeukende bultjes en soms grotere bulten op de huid die soms niet te onderscheiden zijn van de prurigo nodularis.

Klik hier en lees meer over atopisch eczeem

 

Zijn er aanvullende onderzoeken nodig als u jeukende bultjes krijgt?

In veel gevallen kan de diagnose op het blote oog worden gesteld. Bij twijfel wordt er altijd een huidbiopsie gedaan. Soms is ook een bloed- of urine onderzoek nodig.

Wat moet u doen als u jeukende bultjes heeft?

Wanneer u plots ergens in uw lichaam jeukende bultjes krijgt, ga dan niet zelf dokteren. U kunt de aandoening verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Wanneer de jeukende bultjes niet vanzelf beter worden maak dan een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.