Nieuws
12 januari 2020

Psoriasis is een systemische ziekte

Print E-mail

Psoriasis is een systemische ziekte

 

Meer dan alleen de huid

Psoriasis is één van de meest bestudeerde aandoeningen in de dermatologie. De ziekte treft 3 tot 5% van de bevolking en wordt gekenmerkt door jeukende en soms pijnlijke rode schilferende plakkaten op de huid. Een Amerikaanse studie heeft de literatuur van de afgelopen jaren uitvoerig geanalyseerd en kwam tot de conclusie dat er vele andere aandoeningen zijn die vaak samen optreden met deze huidaandoening. Psoriasis wordt daarom nu beschouwd als een systemische ziekte en niet alleen als een huidziekte.

Lees hier meer over psoriasis

Lichamelijke of psychische aandoeningen die vaak samen met een andere aandoening voorkomen worden “comorbiditeiten” genoemd. Uit deze studie blijkt dat de volgende comorbiditeiten significant vaker voorkomen bij mensen met psoriasis dan bij mensen zonder psoriasis:

  • artritis psoriatica (psoriasis reuma)
  • hart-en vaatziekten
  • metabool syndroom, bestaande uit overgewicht, suikerziekte, en non-alcoholische leververvetting, en
  • chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn
  • depressie

Opvallend is dat de comorbiditeiten zowel werden gevonden bij mensen met matige psoriasis als bij mensen met ernstige psoriasis. Ook blijken bij het ontstaan van deze comorbiditeiten nagenoeg dezelfde ontstekingseiwitten een rol te spelen als bij psoriasis. Er zijn inmiddels aanwijzingen gevonden dat door het vroegtijdig behandelen van psoriasis met systemische middelen (zoals methotrexaat en biologicals) niet alleen de huidverschijnselen maar ook de comorbiditeiten beter worden. Zo hebben studies laten zien dat na een bepaalde periode van behandeling met biologicals de kans op een hartinfarct is afgenomen. Je zou dus kunnen zeggen dat mensen met (matig) ernstige psoriasis wellicht langer kunnen leven met een schonere huid mits ze sneller een systemisch middel voorgeschreven krijgen. Dit laatste moet echter nog door toekomstige studies verder bewezen worden.

De auteurs pleiten ervoor dat behandelaren patiënten niet te lang op lokale middelen moeten houden als blijkt dat deze niet voldoende werken. Ook dienen behandelaren patiënten bij iedere bezoek te controleren op de aanwezigheid van comorbiditeiten.

Het recentelijk opgestelde “Delphi consensus” (2019) heeft daarom de volgende richtlijnen opgesteld voor de behandeling van psoriasis met systemische middelen:

Een patiënt (e) met psoriasis kan met een systemisch middel worden behandeld als aan tenminste één van de volgende criteria wordt voldaan

  1. Psoriasis zit op meer dan 10% van de lichaamsoppervlakte (body surface area = BSA)
  2. Psoriasis zit op speciale plekken (gezicht, hoofdhuid, handpalmen en voetzolen, geslachtsdelen en nagels)
  3. Lokale behandeling (met zalven of lichttherapie) werken niet (meer)

Advies Huidarts.com

Vraag een verwijzing naar een dermatoloog

  1. als u lijdt aan een ernstige vorm van psoriasis ( > 10% van de BSA) en/of
  2. als u tevens lijdt aan een of meer van de genoemde comorbiditeiten

Vroege behandeling voorkomt vroege schade aan de huid en aan de inwendige organen!

 

Bekijk de video

 

Bronnen

Korman NJ. Management of psoriasis as a systemic disease: What is the evidence? Br J Dermatol.  2019 Jun 21. doi: 10.1111/bjd.18245. [Epub ahead of print]

Strober B, Ryan C, van de Kerkhof P, van der Walt J, Kimball AB, Barker J, Blauvelt A; International Psoriasis Council Board Members and Councilors. Recategorization of psoriasis severity: Delphi consensus from the International Psoriasis Council. J Am Acad Dermatol. 2020 Jan;82(1):117-122.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.