Huidbehandelingen

Ilumetri®/ Tildrakizumab

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (191)
  • Laatste update: 31-03-2024
  • E-mail

Wat is Ilumetri?

Ilumetri is een biological die wordt gebruikt voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige plaque psoriasis die in aanmerking komen voor een systemische behandeling. Psoriasis is een chronische huidaandoening.

Lees hier meer over psoriasis

Lees hier meer over biologicals

Wat is de werking van Ilumetri?

Ilumetri bevat de werkzame stof tildrakizumab. Dit geneesmiddel werkt door de activiteit van een eiwit, genaamd IL-23, te blokkeren. Dit eiwit is aanwezig in het lichaam en is betrokken bij normale ontstekings- en immuunreacties. Bij psoriasis is IL-23 in verhoogde mate aanwezig. Door dit eiwit specifiek te blokkeren worden de symptomen van psoriasis minder en verbetert de toestand van de huid.

Wanneer mag u dit middel niet gebruiken?

  • U bent allergisch voor een van de stoffen in dit geneesmiddel (zie verder op deze pagina).
  • U heeft een infectie die naar de mening van uw arts ernstig is, bijvoorbeeld actieve tuberculose (een besmettelijke ziekte die hoofdzakelijk de longen aantast).

Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?

Neem in onderstaande gevallen contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundig voordat u Ilumetri gebruikt.

  • U krijgt een allergische reactie met symptomen zoals een drukkend gevoel op de borst, fluitende ademhaling (wheezing), zwelling van het gezicht, de lippen of de keel. Stop in dit geval met het injecteren van Ilumetri en neem onmiddellijk contact op met uw arts.
  • U heeft op dit moment een infectie of u heeft infecties die langdurige zijn of terugkeren.
  • U heeft onlangs een vaccin gekregen of u bent van plan om een vaccin te krijgen

Als u niet zeker bent of een van de bovenstaande op u van toepassing is, neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige voordat u Ilumetri gaat gebruiken

Hoe gebruikt u dit middel?

Ilumetri is bedoeld voor gebruik onder begeleiding en supervisie van artsen met ervaring in het vaststellen en behandelen van psoriasis.

Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. De spuit waarmee het geneesmiddel wordt toegediend, is bestemd voor eenmalig gebruik.

Hoeveel Ilumetri moet u gebruiken en hoelang?

Uw arts zal beslissen hoe lang u Ilumetri moet gebruiken. De aanbevolen dosering van Ilumetri is 100 mg (de inhoud van 1 voorgevulde spuit), gegeven via injectie onder de huid (subcutane injectie). Na de eerste dosis zult u de volgende in week 4 krijgen en daarna elke 12 weken.

Bij patiënten met bepaalde kenmerken (bv. zware ziektelast, lichaamsgewicht ≥ 90 kg) kan 200 mg een grotere werkzaamheid vertonen.

Na een goede training in de subcutane injectietechniek, kunt u Ilumetri zelf injecteren als uw arts dit een goed idee vindt.

Bespreek met uw arts wanneer u uw injecties krijgt en wanneer u uw vervolgafspraken heeft.

Heeft u te veel van dit middel gebruikt?

Als u meer Ilumetri heeft toegediend dan u zou mogen, of indien de dosis vroeger werd toegediend dan volgens het voorschrift van uw arts, neem dan contact op met uw arts.

Bent u vergeten dit middel te gebruiken?

Als u een injectie met Ilumetri bent vergeten of heeft overgeslagen, dien deze dan zo snel mogelijk toe. Daarna gaat u verder met de toediening volgens het normale geplande schema.

Als u stopt met het gebruik van dit middel

De beslissing om te stoppen met het gebruik van dit middel moet met uw arts worden besproken. Bij stopzetting kunnen uw symptomen terugkeren.

Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige.

Welke stoffen zitten er in dit middel?

  • De werkzame stof is tildrakizumab. Elke voorgevulde spuit bevat 100 mg tildrakizumab.
  • De andere stoffen in dit middel zijn L-histidine, L-histidinehydrochloridemonohydraat, polysorbaat 80, sucrose en water voor injecties.

Hoe ziet Ilumetri eruit en hoeveel zit er in een verpakking?

Ilumetri is een heldere tot licht opaalachtig en kleurloze tot lichtgele oplossing. Het is verkrijgbaar in een verpakking met 1 voorgevulde spuit.

Wat zijn de effecten van Ilumetri op uw huid?

Ilumetri verbetert de toestand van de huid en het vermindert de symptomen. Studies hebben aangetoond dat gunstige resultaten in de eerste maanden na het begin van de behandeling voelbaar en zichtbaar zijn.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Ilumetri?

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

Ernstige bijwerkingen

Als u een van de volgende bijwerkingen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Dit kunnen tekenen van een allergische reactie zijn:

  • Zwelling van het gezicht, de lippen of de keel
  • Ademhalingsproblemen

Andere bijwerkingen

De meeste van de volgende bijwerkingen zijn licht van aard. Als een van deze bijwerkingen ernstig wordt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Zeer vaak voorkomende bijwerkingen (komen voor bij meer dan 1 op de 10 gebruikers):

  • Infecties van de bovenste luchtwegen

Vaak voorkomende bijwerkingen (komen voor bij 1 op 10 gebruikers):

  • ‘Buikgriep’/maag-darmontsteking (gastro-enteritis)
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Pijn op de injectieplaats
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn

Aanvullende monitoring

Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Daardoor kan snel nieuwe veiligheidsinformatie worden vastgesteld. U kunt hieraan bijdragen door melding te maken van alle bijwerkingen die u eventueel zou ervaren.

Het melden van bijwerkingen

Krijgt u last bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden bij het bijwerkingencentrum Lareb, via: www.lareb.nl. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel.

Waar moet u op letten als u Ilumetri gebruikt?

Let goed op infecties en allergische reacties

Ilumetri kan mogelijk ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder infecties en allergische reacties. U moet letten op tekenen van deze aandoeningen terwijl u Ilumetri gebruikt.

Stop het gebruik van Ilumetri en spreek met uw arts of roep onmiddellijk medische hulp in als u tekenen waarneemt die wijzen op een mogelijk ernstige infectie of een allergische reactie.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar

Ilumetri is niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen en jongeren tot 18 jaar, omdat het nog niet is onderzocht bij deze patiëntengroep.

Gebruikt u nog andere geneesmiddelen?

Gebruikt u naast Ilumetri nog andere geneesmiddelen, of heeft u dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat dan uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor vaccins en immuunonderdrukkende middelen (middelen die invloed hebben op het afweersysteem).

U mag bepaalde soorten vaccins (levende vaccins) niet krijgen terwijl u Ilumetri gebruikt. Er zijn geen gegevens beschikbaar over het gelijktijdig gebruik van Ilumetri en levende vaccins.

Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid

Ilumetri moet bij voorkeur niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Het is niet bekend welke effecten dit geneesmiddel heeft bij zwangere vrouwen.

  • Bent u een vrouw die zwanger kan worden, dan wordt u aangeraden om zwangerschap te voorkomen en een doeltreffende anticonceptiemethode toe te passen tijdens de behandeling met Ilumetri en gedurende ten minste 17 weken na de behandeling.
  • Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt.

Rijvaardigheid en het gebruik van machines

Ilumetri heeft geen of een verwaarloosbare invloed op de rijvaardigheid en op het vermogen om machines te bedienen.

Hoe bewaart u dit middel?

  • Buiten het zicht en bereik van kinderen houden.
  • Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de doos en het etiket van de voorgevulde spuit na EXP. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.
  • Bewaar het product in de originele doos ter bescherming tegen licht tot het tijdstip van gebruik. Niet schudden.
  • Bewaren in de koelkast (2–8 °C). Niet in de vriezer bewaren.
  • Nadat u de voorgevulde injectiespuit uit de koelkast heeft genomen, moet u ongeveer 30 minuten wachten om de Ilumetri-oplossing in de injectiespuit op kamertemperatuur (maximaal 25 °C) te laten komen. Niet op een andere manier opwarmen.
  • Niet gebruiken als de vloeistof zichtbare deeltjes bevat, troebel is of een duidelijk bruine kleur heeft.
  • Nadat tildrakizumab uit de koelkast is verwijderd, mag u het niet bewaren boven 25 °C of opnieuw in de koelkast plaatsen. Schrijf de datum van verwijdering uit de koelkast in de daartoe voorziene ruimte op de buitenverpakking en noteer de datum waarop u het moet weggooien. Gebruik de spuit binnen 30 dagen na verwijdering uit de koelkast of ten laatste op de vervaldatum, afhankelijk van welke datum eerst komt.
  • Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of de WC en gooi ze niet in de vuilnisbak. Vraag uw apotheker wat u met geneesmiddelen moet doen die u niet meer gebruikt. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu terecht.

Wanneer moet u uw arts of apotheker waarschuwen?

Krijgt u veel last van een bijwerking? Of heeft u een bijwerking die niet op deze pagina staat? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Download

Bijsluiter Ilumetri 100 mg oplossing voor injectie in voorgevulde spuit (CBG)

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.