Huidaandoeningen

Huidtypen

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Huidtypen

Huidtype

Niet ieder mens reageert in dezelfde mate op blootstelling aan ultraviolet licht. Hoe de huid reageert, hangt af van het huidtype.  De meest gehanteerde indeling van huidtypen is gebaseerd op de classificatie van de Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick. Deze wordt ook wel de “Fitzpatricks classificatie” genoemd.

Classificatie van de huidtypen volgens Fitzpatrick

Hierbij wordt het huidtype ingedeeld naar de reactie van de huid op ultraviolette straling. Er wordt dan ingedeeld naar de mate van verbranding en bruining

Men onderscheidt zes verschillende huidtypen:

Huidtype I: Deze huid verbrandt altijd en wordt niet bruin.

De mensen met dit type hebben een heel lichte huid, meestal met sproeten in de zonblootgestelde delen zoals gezicht, hals, decolleté en onderarmen. Ook hebben ze vaak rood of lichtblond haar.

Huidtype 2: Deze huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin.

Ook hierbij is de huid licht van kleur. Mensen met blond haar en met grijze, groene of blauwe ogen hebben vaak huidtype 2

Huidtype 3: Deze huid verbrandt zelden en wordt goed bruin

De huid is iets getint. Deze mensen hebben donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen.

Huidtype 4: Deze huid verbrandt bijna nooit en bruint goed

Dit type wordt ook wel de Mediterrane type genoemd, omdat vooral mensen in subtropische landen en mensen die rond de Middellandse zee wonen dit huidtype hebben.  De huid is meer getint. De mensen hebben donker haar en donkere ogen.

Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin.

Dit type wordt ook wel de Aziatische huidtype genoemd. De mensen hebben een donkergetinte huid of een bruingele huid. De mensen met dit huidtype hebben zwart haar en donkere ogen.

Huidtype 6: Deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin of zwart

Dit is de negroïde huidtype. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaans afkomst hebben. Mensen met huidtype 6 hebben een natuurlijke bescherming tegen zonverbranding.

Mensen met een huidtype 1-4 behoren tot de blanke ras.

Foto’s van huidtypen

Huidtype 1
Huidtype 1
Huidtype 2
Huidtype 2
Huidtype 3
Huidtype 3
Huidtype 4
Huidtype 4
Huidtype 5
Huidtype 5
Huidtype 6
Huidtype 6

Verandert mijn huidtype als ik ouder word?

Nee uw huidtype verandert niet als u ouder wordt. Uw huidtype is erfelijk bepaald.  Als u ouder wordt kan uw huid wel mee verouderen. Er ontstaan bijvoorbeeld pigmentvlekken en verkleuringen. Mensen die vaak in de zon verblijven, hebben wel later een gekleurder huid dan toen ze geboren waren. Hierdoor lijken ze minder vaak te verbranden dan voorheen. Echter, de verouderde gebruinde huid is wel een huid die meer kans loopt op het ontwikkelen van huidkanker.

Lees hier meer over huidveroudering

De relatie tussen huidtype en huidkanker

Huidtypen 1 en 2 lopen de hoogste risico’s op zonnebrand. Mensen met een overmatige blootstelling aan zonlicht hebben de grootste risico’s op het ontwikkelen van huidkanker. Voorzichtigheid en een goede bescherming tegen de zon zijn dan ook van belang. Mensen met huidtype 3 en 4 kunnen in het algemeen langer in de zon blijven en lopen minder risico’s op huidkanker. Om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan, is een goede bescherming tegen de zon echter ook voor deze groepen van belang.

Lees hier meer over Verstandig zonnen

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?