Huidaandoeningen

Rode liezen

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat zijn rode liezen?

 

Rode liezen

Roodheid van de liezen is een veel voorkomende klacht in de dermatologie. Het gaat vaak gepaard met jeuk, natten en pijn. In eerste instantie denken mensen aan smetplekken als oorzaak. Toch zijn er vele andere huidaandoeningen die rode liezen als kenmerk kunnen hebben. De verschillende soorten huidaandoeningen kunnen daarbij erg op elkaar lijken. De meest voorkomende oorzaken staan hieronder opgesomd. Ook kunt u klikken op een link naar een veel uitgebreidere informatiepagina over de desbetreffende aandoening.

Eczeem soorten

-Smetten (intertrigo)

Dit is de meest voorkomende oorzaak voor rode liezen. Door warmte en vocht in de liezen raakt de huid geïrriteerd en kunnen er kloofjes ontstaan. Ook dreigt er verklevingen te ontstaan die pijnklachten kunnen geven.

Lees hier meer over smetten

-Seborrhoïsch eczeem

Roodheid in de liezen kan ook duiden op de aandoening seborrhoïsch eczeem. Dit eczeem komt voornamelijk voor in de plooien van het gezicht (neus-lippen plooien) en in de haargrenzen maar kan ook optreden in de lichaamsplooien, zoals oksels, onder de borsten en in de liezen.

Lees hier meer over seborrhoïsch eczeem

-Atopisch eczeem

Ook de welbekende atopisch of constitutioneel eczeem kan zich ook bevinden in de liezen. Vaak gaat het daar met veel jeuk gepaard en kan de huid op den duur ook wat verdikken en vergroven.

Lees hier meer over atopisch eczeem

-Contactallergisch eczeem

Eczeem in de liezen kan ook een uiting zijn van contactallergie voor bepaalde stoffen. Men moet dan denken aan parfumstoffen, formaldehyde en kleurstoffen in kleding

Lees hier meer over contactallergie

Ontstekingsziekten

-Psoriasis

Psoriasis komt voornamelijk voor aan de ledematen en op de romp. In zeldzame gevallen zitten de plekken ook in de liezen en worden ze niet zelden verward met een schimmelinfectie of met smetplekken. Naast de liezen zijn ook vaak de geslachtsdelen dan aangedaan. Een belangrijk kenmerk van psoriasis in de liezen is echter de scherpe begrenzing en de wat hard aanvoelende huid.

Lees hier meer over psoriasis

-Parapemphigus

Parapemphigus is een zeldzame blaarvormende huidziekte die voornamelijk bij 70-plussers voorkomt. Behalve blaren zien we ook veel roodheid.  Parapemphigus kan ook veel jeuk geven.

Lees hier meer over parapemphigus

Smetplekken liezen
Smetplekken die kapotgaan in de liezen, neigend naar een schimmelinfectie
seborrhoisch eczeem liezen
Licht schilferende rode plekken bij seborrhoisch eczeem
psoriasis liezen
Scherp begrensde plakkaten, typisch voor psoriasis
Erythrasma liezen
Symmetrische oranjerode verkleuringen bin erythrasma
Ringworm liezen
Ringvormige plekken behorend bij een ringworm (schimmelinfectie)
Hailey Hailey in de liezen
Smetten en wratachtige veranderingen bij de ziekte van Hailey Hailey

Infecties

-Schimmelinfecties

Omdat de huid in de liezen vaak erg vochtig zijn, kunnen daar gemakkelijk schimmelinfecties optreden, van normale huidschimmel tot Candidasoorten.  Een schimmelinfectie kunnen we herkennen aan ringvormige rode plekken, die vaak aan de randen wat uitschilferen.

Lees hier meer over ringworm

-Erythrasma

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een huidbacterie, en is soms moeilijk te onderscheiden van eczeem of van een schimmelinfectie. Wanneer eczeemzalfjes of antischimmelmiddelen niet helpen moet u altijd aan erythrasma denken. Erythrasma geeft een kenmerkende rode verkleuring wanneer de aangedane huid wordt belicht met de zogenaamde Wood’s lamp

Lees hier meer over erythrasma

-Folliculitis

Een folliculitis herkent u aan rode puskopjes of rode kleine bultjes in de liesregio. De belangrijkste oorzaak is scheren. Ook folliculitis kan veel jeuk geven.

Lees hier meer over folliculitis

Erfelijke huidaandoeningen

-Ziekte van Hailey Hailey

Bij deze erfelijke ziekte bestaat er een defect in een gen van de huidcellen, waardoor de huid gemakkelijk opengaat door wrijving. Vandaar dat de ziekte van Hailey-Hailey voornamelijk voorkomt in de oksels en in de liezen. In de loop der jaren ontstaat de kenmerkende wratachtige veranderingen in de huid

Lees hier meer over de ziekte van Hailey-Hailey

Kunnen rode liezen duiden op huidkanker?

Huidkanker komt slechts zeer zelden voor in de liezen en staat dus onderaan de lijst van mogelijke oorzaken. Rode liezen zijn dus over het algemeen goedaardig.

Wat moet ik doen als ik rode liezen heb?

Ondanks dat u de neiging krijgt om die zinkzalf op uw liezen te smeren, raden wij u toch aan om eerst de diagnose te laten stellen door een arts. U kunt de aandoening namelijk onnodig erger maken.

Wat is de behandeling van rode liezen?

De behandeling van rode liezen is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Zo wordt eczeem vaak behandeld met een steroïde zalf en een schimmelinfectie met een antischimmelzalf. Een erythrasma daarentegen wordt behandeld met orale antibiotica. De behandelingen kunnen dus van elkaar verschillen. Daarom is het beter om eerst de diagnose te weten!

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?