Nieuws
9 februari 2019

Behandeling met biologicals geeft geen verhoogd risico op kanker

Print E-mail

Behandeling met biologicals geeft geen verhoogd risico op kanker

 

Geruststellend nieuws voor psoriasispatiënten

Patiënten met psoriasis die enkele jaren zijn behandeld met biologicals hebben geen verhoogd risico op kanker. Dat is recent aangetoond door een groot internationaal onderzoek.

Lees hier meer over biologicals

Er werd gedacht dat lange termijn blootstelling aan biologicals het risico op kanker zou verhogen bij patiënten met psoriasis. Met behulp van vier grote nationale studies uit Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Ierland en Israël is dit mogelijke verband verder onderzocht.

In het onderzoek werden zowel patiënten met kanker als controle-patiënten gevolgd. In totaal werden de gegevens van 3399 patiënten gebruikt voor het onderzoek. Met behulp van verschillende statistische analyses werd aangetoond dat er geen verband bestond tussen enkele jaren behandeling met biologicals en het ontwikkelen van kanker. Daarnaast werd er ook geen toegenomen risico gezien op het ontwikkelen van een plaveiselcelcarcinoom of basaalcelcarcinoom.

Het is geruststellend nieuws voor patiënten met psoriasis, dat het gebruik van biologicals geen verhoogt risico op kanker geeft gedurende enkele jaren van behandeling.

Bron

Garcia-Doval I, Descalzo MA, Mason KJ, et al. Cumulative exposure to biological therapy and risk of cancer in patients with psoriasis: a meta-analysis of Psonet studies from Israel, Italy, Spain, the U.K. and Republic of Ireland. Br J Dermatol. 2018 Oct;179(4):863-871.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

 

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!