Allergenen

Methylmethacrylaat

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Uw dermatoloog heeft bij u een contactallergie vastgesteld voor de bovengenoemde stof. Deze informatiefolder is bedoeld ter bevordering van uw genezing en om te voorkomen dat het eczeem weer optreedt. Met de onderstaande informatie willen we u helpen om verdachte producten te vermijden. De getoonde lijsten van producten waarin de stof voorkomt zijn niet compleet. De lijsten dienen slechts als leidraad; het is onmogelijk om alle mogelijkheden aan te geven temeer daar deze steeds kunnen wisselen.

Wat is methylmethacrylaat ?

Methylmethacrylaat (MMA) een heldere, kleurloze, ontvlambare vloeistof met een scherpe geur. De verbinding kan gemakkelijk polymeriseren onder invloed van licht, hitte, zuur- stof, ioniserende straling en katalysatoren.

Waarvoor wordt methylmethacrylaat gebruikt ?

MMA wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van polymethylmethacrylaat (PMMA), waaruit glasheldere of gekleurde kunststoffen worden vervaardigd, het zgn. plexiglas, acryl of perspex. Verder wordt het gebruikt voor heldere, op keramisch materiaal lijkende, kunstharsen; voor acrylgiethars en als extrusiepoeder.

Het monomeer en de polymeren worden veel toegepast in de medische technologie. MMA wordt gebruikt als spuitverband of als oplosmiddel voor niet‐irriterende bandages. Het wordt ook gebruikt om contactlenzen te coaten en bij het vervaardigen van kunstnagels (= acrylnagels). In de tandheelkunde vinden we PMMA vooral in kunstgebitten. In de orthopedie wordt het gebruikt als beencement voor de fixatie van metaal‐ of kunststofprotheses.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?