Huidbehandelingen

Efudix crème

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is Efudix bedoeld ?

Efudix is een sterk uitwendig te gebruiken geneesmiddel dat wordt voornamelijk wordt toegepast bij de behandeling van actinische keratose. Andere mogelijke indicaties zijn cheilitis actinica, genitale wratten, gewone (voet)wratten, oppervlakkige basaalcelcarcinoom en de ziekte van Bowen.

Voor meer informatie over actinische keratose klik op deze link.

Hoe werkt Efudix ?

WERKING
Men neemt aan dat 5-fluorouracil, het actieve bestanddeel van Efudix, invloed heeft op het vermogen van een cel om zich te vermenigvuldigen. Omdat actinische keratose en kankercellen sneller groeien dan normale cellen en een hogere stofwisseling hebben, nemen deze Efudix sneller op. Hierdoor kan Efudix deze afwijkende cellen vernietigen, terwijl normaal, gezond weefsel gespaard blijft.

BEHANDELING VAN ACTINISCHE KERATOSE
– Breng de Efudix crème aan met behulp van een niet-metalen voorwerp (bijv. houten spatel of wattentip). Wanneer u Efudix met de vingers aanbrengt moeten de handen daarna goed gewassen worden. Contact met de ogen of slijmvliezen moet worden vermeden. Eventueel kunt u ook een plastic handschoen gebruiken.
– Breng de crème twee maal daags op de aangedane plaatsen aan, ´s morgens en ´s avonds, tenzij uw arts anders voorschrijft. De crème moet dun op de plekken worden aangebracht. Neem extra voorzichtigheid in acht wanneer Efudix wordt aangebracht rond de ogen, neus of mond.

BEHANDELING VAN GENITALE WRATTEN
– Bij uitwendig gebruik: twee opeenvolgende dagen per week , tweemaal daags aanbrengen
– Bij inwendig (intra-vaginaal of intra-anaal) gebruik: 1 keer per week met behulp van een applicator aanbrengen. De omgevende gezonde slijmvlies kan met vaseline worden beschermd. De applicator wordt u apart voorgeschreven. Voor de behandeling van genitale wratten dient u Efudix minimaal 6 weken te gebruiken.

Welke zijn de verwachte resultaten van Efudix ?

Efudix behandelt actinische keratose door de abnormale cellen die de beschadiging veroorzaken, te vernietigen. Gedurende de eerste 2 tot 4 weken van de behandeling zal uw huid er waarschijnlijk duidelijk slechter uitzien en ook slechter aanvoelen dan vóór de behandeling.WEES NIET ONGERUST. Dit is een teken dat Efudix werkt. Daarna treedt er binnen 1 of 2 weken verbetering op.  De roodheid, de korstvorming en de afschilfering van de huid worden veroorzaakt door het afsterven van de abnormale cellen en is volkomen normaal gedurende de behandeling met EfudixSTOP HIEROM NIET MET DE THERAPIE. De meeste patiënten vinden dat het eindresultaat het tijdelijke ongemak meer dan waard is. Wanneer één van deze verschijnselen echter ernstige vormen aanneemt, neem dan contact op met uw arts.Het is mogelijk dat u nog niet aangedane plekken op uw huid rood en vurig ziet worden. Dat is omdat Efudix ook subklinische beschadigingen (dat zijn beschadigingen die nog niet met het blote oog te zien zijn) kan behandelen.

Foto’s behandeling met Efudix

Vóór
Tijdens
Na

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Efudix ?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn plaatselijk. Deze kunnen zijn: jeuk, een branderig gevoel, pijnlijkheid, gevoeligheid, schilfervorming en zwelling van de huid. Als één van deze verschijnselen te ernstig wordt, neem dan contact op met uw arts.

Waar moet u op letten als u Efudix gebruikt ?

TIJDENS DE BEHANDELING
– Uw huid zal er waarschijnlijk slechter uit gaan zien en ook slechter aanvoelen voordat verbetering optreedt. De plekken waar Efudix is aangebracht zullen roder worden en onprettig aanvoelen.  Daarna ontstaat korstvorming en afschilfering of vervelling. Dit is een teken dat Efudix werkt.
– Gebruik niet tegelijkertijd andere huidproducten zoals crèmes, lotions, cosmetica of geneesmiddelen, tenzij door de behandelde arts geadviseerd. Soms wordt door uw arts een desinfecterende crème voorgeschreven die u tijdens de genezingsfase moet aanbrengen (bijv. Fucidin ® crème)
– Vermijd zonlicht of ander UV licht (zoals in bruiningscentra).
– Tenzij dit door de arts is voorgeschreven, moeten de behandelde delen niet bedekt worden met verbanden, gaasjes of pleisters.

ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN
– Efudix is alleen aan u voorgeschreven. Geef de medicatie dan ook niet aan anderen, ook niet als zij soortgelijke huidproblemen lijken te hebben. Efudix moet buiten bereik van kinderen bewaard worden.
– Efudix moet niet gebruikt worden door vrouwen die zwanger zijn. Als u tijdens de behandeling zwanger wordt, stop dan met het gebruik van Efudix en neem contact op met uw arts.
– Zoals voor alle geneesmiddelen geldt: gooi restanten Efudix nooit in de gewone vuilnisbak maar in de speciale afvalbak voor klein chemisch afval of lever het restant in bij uw apotheek.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Het is van belang deze instructies nauwkeurig te volgen en Efudix te gebruiken totdat de arts zegt met de behandeling te stoppen. Houd uw arts op de hoogte van de voortgang van de behandeling en aarzel niet contact op te nemen met vragen of onzekerheden over uw behandeling.
– Waarschuw uw arts of apotheker altijd indien bij u een bijwerking optreedt die niet wordt vermeld in deze folder

Download

Patientenbrochure Efudix

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?