Nieuws
6 maart 2017

Gestoorde huidbarrière kan atopisch eczeem uitlokken

Print E-mail

Gestoorde huidbarrière kan atopisch eczeem uitlokken

Houd je huid dicht en gezond!

Atopisch eczeem wordt beschouwd als een levenslange huidaandoening veroorzaakt door een combinatie van genetische, immunologische en omgevingsfactoren.

Bij veel mensen met atopisch eczeem is een stoornis in de aanleg van de huidbarrière gevonden. De huidbarrière bestaat niet alleen uit huidcellen maar ook uit eiwitten en vetten die zich tussen de huidcellen in bevinden. Bij mensen met atopisch eczeem zijn deze tussenlagen niet goed aangelegd, waardoor de huidcellen niet goed tegen elkaar aan liggen en er lekkages ontstaan. Inmiddels is aangetoond dat bij bijna 20 % van alle mensen met atopisch eczeem het belangrijke barrière eiwit filaggrine ontbreekt.

In deze studie onderzochten Deense wetenschappers bij muizen of een verlies van filaggrine leidt tot het uitlokken van een afweerrespons. Bepaalde type witte bloedcellen (type Th17 cel) blijkt namelijk in overvloede aanwezig te zijn bij mensen met atopisch eczeem. Hiertoe werd een specifieke muizensoort gebruikt die het filaggrine eiwit niet kunnen aanmaken. Vervolgens werden deze muizen kunstmatig in het laboratorium gestimuleerd om antistoffen aan te maken. Uit de analyse bleek inderdaad dat juist bij muizen die het filaggrine eiwit niet aan kunnen maken een verhoogde productie werd gemeten van deze specifieke Th17 witte bloedcellen. Opvallend was dat deze productie wel optrad bij volwassen muizen maar niet bij twee weken oude muizen.

Reactie Huidarts.com

Uit deze proefdierstudie blijkt dat een huidtype waarbij in aanleg het barrière eiwit filaggrine ontbreekt een afweerreactie kan uitlokken. Deze situatie zou ook bij mensen met atopisch eczeem toepasbaar kunnen zijn, omdat ook bij een deel hiervan dit eiwit ontbreekt. De gestoorde huidbarrière veroorzaakt een afweerreactie die eigenlijk bedoeld is om deze stoornis te verhelpen maar juist averechtse gevolgen heeft. De huid vertoont daardoor rode vlekken, zwellingen en vochtblaasjes en ontstaat er jeuk. De persoon heeft dus eigenlijk meer nadelen van deze afweerreactie dan voordelen. Wij benadrukken daarom om de atopische huid goed te blijven insmeren met vette zalven. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer merken huidverzorgingsproducten beschikbaar die niet alleen de huid invetten maar ook de huid barrière helpen opbouwen. Vraag er naar bij uw huidprofessional.

 

Bron

Bonefeld CM, Petersen TH, Bandier J et al. Epidermal filaggrin deficiency mediates increased systemic T-helper 17 immune response. Br J Dermatol. 2016 Oct;175(4):706-12

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!