Nieuws
9 oktober 2016

Nieuwe behandelingen tegen jeuk

Print E-mail

Nieuwe behandelingen tegen jeuk

Verslag van laatste Europees congres in Wenen

Wenen, september 2016 – Tijdens het laatste Europess congres van de dermatologie in Wenen is het onderwerp “jeuk” veelvuldig aan bod gekomen. Huidarts.com doet verslag van de recente ontwikkelingen op dit gebied.

Recente studies laten zien dat jeuk een complex ontstaansmechanisme heeft. Waarschijnlijk raken bij jeuk specifieke jeukzenuwen in de huid geprikkeld. De uiteinden van deze zenuwen zijn gelegen op de grens van de opperhuid en de lederhuid.  Er zijn steeds meer lichamelijke eiwitten (zogenaamde mediatoren) bekend die deze zenuwuiteinden kunnen doen prikkelen. De bekendste zijn histamine, proteasen, tachykinines, opioiden cytokines, neuropeptiden, interleukines en prostaglandinen. Al deze stoffen kunnen vrijkomen tijdens ontstekingsprocessen van de huid. De jeukzenuwen hebben via verbindingszenuwen ook indirect contact met de hersenen. Jeuk kent vele vormen , en niet iedere jeuk is hetzelfde en dient derhalve ook niet op dezelfde wijze te worden behandeld. Ondanks nieuwe inzichten in het ontstaan van jeuk blijft het echter lastig om de jeuk die mensen hebben goed in te delen.

De behandeling van jeuk is de laatste jaren verder uitgebreid en stopt niet met het aanbrengen van corticosteroïd crèmes en de inname van anti-allergie tabletten (zogenaamde antihistaminica). Er is steeds meer bewijs dat ook middelen tegen zenuwaandoeningen zoals gabapentine en pregabaline werkzaam zijn tegen chronische jeuk. Ook anti-psychotica zoals paroxetine en mirtazepine worden steeds vaker ingezet tegen jeuk. De substance P remmer aprepitant zou ook jeukklachten kunnen verminderen bij met name de aandoening prurigo nodularis. Interessant is de opkomst van biologicals tegen jeukklachten bij de aandoening atopisch eczeem. Deze biologicals remmen specifieke ontstekingseiwitten (genaamd interleukines) die bij jeukende huidaandoeningen vrijkomen. Binnenkort verschijnt er op de Nederlandse markt het middel duplimumab, die specifiek de interleukines 4 en 13 afremmen. Nog in onderzoeksfase bevindt zich nemolizumab,  een remmer tegen interleukine 31 en haar receptor IL-31RA. De verwachting is dat ook dit middel later voorgeschreven kan worden. Kortom, nieuw hoop voor de chronische krabbers onder ons. Houd de berichten op huidarts.com in de gaten !

In onderstaande filmpje geeft dr David Njoo een exclusief interview aan I-Doctor op het Europees congres in Wenen over het onderwerp “Jeuk”.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.