Nieuws
29 november 2015

Lokale corticosteroïden verbeteren het beloop van vulvaire lichen sclerosus

Lokale corticosteroïden verbeteren het beloop van vulvaire lichen sclerosus

Therapietrouw loont !

Wat is vulvaire lichen sclerosus ?

Vulvaire lichen sclerosus is een vrij zeldzame aandoening bij vrouwen die gekenmerkt wordt door witte glanzende verkleuringen en verhardingen van de schaamlippen. In ernstige gevallen wordt de huid van de vulva zeer dun, gaat deze makkelijk kapot, en ontstaan er blaasjes of zweren. Hierdoor worden plassen en vrijen als zeer pijnlijk ervaren. Op den duur kunnen er verklevingen ontstaan. Lichen sclerosus kan op alle leeftijden ontstaan met een piekleeftijd rond de 50ste en 60ste jaar. Lichen sclerosus wordt beschouwd als een voorloper van huidkanker. In de aangetaste huiddelen kan later een vorm van vulvakanker ontstaan.

Lichen sclerosus. Witte glanzende verkleuring van de schaamlippen. De huid voelt tevens hard en strak aan.
Lichen sclerosus: Witte glanzende verkleuring van de schaamlippen. De huid voelt tevens hard en strak aan.

Australische studie

De eerste keuze behandeling van vulvaire lichen sclerosus (verder afgekort als VLS) is het aanbrengen van een sterk werkend corticosteroïd crème of zalf. Een Australische studie heeft onlangs onderzocht in hoeverre het regelmatig gebruik van dit middel op lange termijn het ontstaan van een huidkanker kan voorkómen en de huideigenschappen (structuur, kleur, soepelheid) en functies van de vulva kan verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep van 507 vrouwen die onder controle waren van een dermatoloog en een gynaecoloog. Deze vrouwen hadden allen een door biopsie bevestigde VLS. Er werd vooral gelet op symptomen van VLS, ontwikkeling van huidkanker en ongewenste bijwerkingen. De gemiddelde leeftijd ten tijde van de presentatie was 55,4 jaar (bereik 18-86 jaar); duur van de symptomen bij de presentatie 5,0 jaar (bereik 0,1-4,0 jaar); duur van de follow-up 4,7 jaar (bereik 2,0-6,8 jaar). Alle vrouwen gebruikten een sterk werkend corticosteroïd in dosisfrequenties, die afhankelijk waren van de ernst van het ziektebeeld, bijv. eenmaal daags iedere dag of vier dagen in de week. Patiënten werden ten minste jaarlijks gevolgd.

In totaal waren er 150 patiënten (29,6%) die de geadviseerde behandeling niet uitvoerden; zij werden beschouwd als gedeeltelijk therapietrouw. In totaal 357 patiënten (70,4%) volgden de behandelingsinstructies en werden beschouwd als volledig therapietrouw. Bij 7 patiënten (4,7%) van de gedeeltelijk therapietrouw waren werden er door biopsie bewezen vulva kankers vastgesteld terwijl er onder de therapietrouwe patiënten nul huidkankers werden gevonden. Onderdrukking van de symptomen kwam voor bij 333 (93,3%) van de therapietrouwe patiënten vs. 87 (58,0%) van de gedeeltelijk therapietrouwe patiënten. Verklevingen en littekenvorming kwamen voor gedurende de follow-up bij 12 (3,4%) therapietrouwe patiënten en 60 (40,0%) van de gedeeltelijk therapietrouwe patiënten. Alle verschillen waren statistisch significant. Herstelbare huidatrofie kwam voor bij 4 (1,1%) therapietrouwe patiënten en bij 3 (2,0%) gedeeltelijk therapietrouwe patiënten.

Deze studie laat zien dat patiënten met vulvaire lichen sclerosus, die de voorgeschreven behandeling met lokale corticosteroïden volledig trouw hebben gevolgd, het beloop van de aandoening in de gunstige zin kunnen veranderen. Ten opzichte van patiënten die gedeeltelijk therapietrouw waren, hebben zij meer kans op het terugkrijgen van een vulva met normale huideigenschappen en functie en hebben zij significant minder kans op het ontwikkelen van een (levensgevaarlijke) vulva kanker. De ongewenste bijwerkingen van een lokale corticosteroïd behandeling waren minimaal.

Mocht u dus ook lijden aan vulvaire lichen sclerosus, wees niet bang om corticosteroïden te gebruiken. Breng dit middel aan volgens de voorschriften van de dermatoloog en uw therapietrouw zal beloond worden. Het kan zelfs uw leven redden !

 

Meer weten over lichen sclerosus ?

Pagina “Lichen Sclerosus”

Stichting Lichen Sclerosus

 

Bron

Lee A, Bradford J, Fischer G. Long-term Management of Adult Vulvar Lichen Sclerosus: A Prospective Cohort Study of 507 Women. JAMA Dermatol. 2015 Oct 1;151(10):1061-7. doi:10.1001/jamadermatol.2015.0643.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?