Nieuws
9 juli 2016

Meer risico op suikerziekte bij jonge mannen met acne

Print E-mail

Meer risico op suikerziekte bij jonge mannen met acne

Acne en suikerziekte

Minder snoepen als je puistjes hebt ?

Er wordt wel eens gezegd dat je van veel suiker en snoepgoed eten acne kan krijgen. Wat is hiervan waar ? Waar rook is is vuur, moesten deze onderzoekers uit India gedacht hebben toen ze het volgend onderzoek gingen uitvoeren. Ze wilden vaststellen hoe vaak beginnende suikerziekte voorkwam bij mannelijke acne-patiënten van 20 jaar of ouder.

De onderzoekers voerden een studie uit bij 100 mannelijke patiënten met acne en 100 op basis van leeftijd gepaarde mannelijke controlepatiënten zonder acne vanuit een dermatologie-afdeling van een derdelijns zorgcentrum. Er werden enkel post-adolescente patiënten geworven om de effecten van de fysiologische insulineresistentie die optreden ten tijde van de puberteit en adolescentie teniet te doen. Onder insuline resistentie wordt verstaan dat het enzym insuline minder goed in staat is om suiker in het bloed af te breken, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. In iedere van de 4 individuele ernstgroepen volgens het Global Acne Grading System werden vijfentwintig patiënten geïncludeerd. Zij werden op basis van leeftijd gepaard met 100 controlepatiënten zonder acne. Alle proefpersonen werden onderworpen aan klinisch onderzoek, het Global Acne Rating System, de National Cholesterol Education Programme Adult Treatment Panel III (NCEP-ATP III) en de Homeostasis Model Assessment-Insulin Resistance (HOMA-IR). Uit de resultaten bleek dat meer dan 1 op de 5 acne patiënten (22%) aan een insulineresistentie leed. Dit was significant hoger dan de controlegroep.

De onderzoekers concluderen dat deze insulineresistentie een stadium van pre-diabetes zou kunnen zijn waardoor ze later meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. Ook pleiten ze ervoor dat mannelijke adolescente patiënten met acne voor langere tijd vervolgd moeten worden om te kijken of ze later geen suikerziekte krijgen.

 

Reactie Huidarts.com

Het lijkt erop dat acne en suikerziekte toch enige relatie met elkaar hebben. Hoe precies is nog onduidelijk. De kip of het ei ? Dat moet uit verdere onderzoeken blijken. Ook is nog onduidelijk of de gevonden insuline resistentie tijdelijk is of permanent. Het is dus raadzaam om in ieder geval de suikeropname te beperken als je (ernstige) acne hebt. Het kan zijn dat je de suiker niet goed kan verwerken waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog kan worden. Minder snoepen dus !

 

Bron

Nagpal M, De D, Handa S, Pal A, Sachdeva N Insulin Resistance and Metabolic Syndrome in Young Men With Acne. JAMA Dermatol. 2016 Apr 1;152(4):399-404.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!