Nieuws
8 januari 2017

Werkt lasertherapie tegen wratten?

Print E-mail

Werkt lasertherapie tegen wratten?

Resultaten uit literatuur onderzoek

Gewone wratten zoals die op de vingers, handen en voeten voorkomen zijn soms moeilijk weg te krijgen met vloeibaar stikstof of met andere aanstipvloeistoffen.

Recentelijk hebben onderzoekers uit de universiteit van Californië bestudeerd of deze veel voorkomende wratten ook met lasers te behandelen zijn. Onder de lasers die ooit tegen wratten zijn ingezet vallen de koolstofdioxide (CO2) laser, de erbium YAG laser, de pulsed dye (PDL) en de Nd:YAG laser. Alle beschikbare literatuur over deze behandelingen werden verzameld en geanalyseerd.

Tussen 1989 en 2015 werden 35 studies gepubliceerd die tezamen 2149 patiënten bestudeerden. Eenvoudige en therapieresistente niet-genitale wratten die werden behandeld met lasers laten wisselende responscijfers zien (CO2 laser, 50%-100%; Er:YAG laser, 72%-100%; PDL, 47%-100%; en Nd:YAG laser, 46%-100%). De meest recente studies stellen dat PDL gelijkwaardig is aan gebruikelijke behandelingen zoals cryotherapie en cantharidine. Combinatiebehandelingen met lasers en andere middelen waaronder bleomycine, salicylzuur en LED lampen hebben enig succes getoond.

De auteurs concludeerden dat lasers inderdaad werkzaam kunnen zijn in de behandeling van zowel gewone als hardnekkige wratten. De lasers die het meest zijn bestudeerd voor dit doel zijn de CO2, PDL en Nd:YAG. Van de bestudeerde lasers gaf de PDL de minste bijwerkingen.

 

Reactie huidarts.com

Momenteel blijft het gebruik van lasers bij de behandeling van wratten beperkt door het gebrek aan duidelijke behandelrichtlijnen. Toekomstige onderzoeken zijn noodzakelijk om laserbehandelingen met elkaar en met niet-laser opties te vergelijken en zo optimale behandelprotocollen op te stellen.

 

Bron

Nguyen J, Korta DZ, Chapman LW, Kelly KM Laser Treatment of Nongenital Verrucae: A Systematic Review. JAMA Dermatol. 2016 Sep 1;152(9):1025-34

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!