Nieuws
11 december 2016

Melanoom bij kinderen

Print E-mail

Melanoom bij kinderen

Een echte wolf in schaapskleren

Melanoom is een levensgevaarlijke vorm van huidkanker die uitgaat van pigmentcellen. In Nederland worden jaarlijks 6000 mensen door het melanoom getroffen, hieronder zijn jaarlijks 800 doden te betreuren. Hoewel het melanoom meestal bij volwassen mensen voorkomt, zijn ook kinderen, hetzij in veel minder mate, nog wel eens de dupe.

Een melanoom op de kinderleeftijd kan gemakkelijk worden gemist omdat het niet alleen zeldzaam is maar zich ook atypisch presenteert.

Een groep Amerikaansen onderzoekers zochten naar een verband tussen de klinische verschijning van melanomen op de kinderleeftijd met de dikte en de uitgebreidheid van de huidkanker. Daarnaast trachtten ze in kaart te brengen welke diagnostische fouten worden gemaakt door dermatologen en niet-dermatologisch geschoolde artsen. Hiertoe werden patiëntendossiers bestudeerd van de Mayo Clinic van kinderen en jongvolwassenen (21 jaar of jonger) met een diagnose van een melanoom tussen januari 2000 en januari 2015.

De resultaten waren schokkend te noemen. Melanomen op de kinderleeftijd die zich gedroegen als goedaardige huidafwijkingen bleken vaker dieper en uitgebreider te zijn dan melanomen met een typische kwaadaardig uiterlijk. Zowel dermatologen als niet-dermatologen werden in eerste instantie misleid door de goedaardige kenmerken van het melanoom. Twee-derde van de melanomen op kinderleeftijd die in eerste instantie werden gezien als goedaardige moedervlekken toonde pas later veranderingen in grootte, vorm en kleur. Een echte wolf in schaapskleren dus !

 

Reactie Huidarts.com

Bij goedaardig-ogende moedervlekken bij kinderen die recentelijk veranderd is van vorm of aspect of die zijn gaan bloeden of zweren moeten we altijd aan de mogelijkheid van een melanoom denken. Melanomen die deze kenmerken laten zien, zijn vaker geassocieerd met een ernstiger ziekte. Omdat het nemen van biopten niet praktisch uitvoerbaar, veilig of gewenst is bij<em> alle</em> moedervlekken die veranderen, is het zaak om deze moedervlekken bij kinderen regelmatig te blijven controleren.

 

Hoe herken je een melanoom ?

Klik op deze pagina om meer te lezen over het handige ABCDE ezelsbruggetje

 

Bron

Mitkov M, Chrest M, Diehl NN, Heckman MG, Tollefson M, Jambusaria-Pahlajani A. Pediatric melanomas often mimic benign skin lesions: A retrospective study. J Am Acad Dermatol. 2016 Oct;75(4):706-711.e4. doi: 10.1016/j.jaad.2016.05.015. Epub 2016 Jul 16.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!