Nieuws
29 oktober 2016

Zijn spataderen erfelijk ?

Print E-mail

Zijn spataderen erfelijk ?

spataderen erfelijk

Spatader-gen doopt varices om tot familiekwaal

Heb je de ogen van je moeder, maar de vaten van je vader? Volgens Zweedse wetenschappers hebben kinderen van een ouder met spataderen (medische term: varices) een tweemaal zo grote kans om later zelf spataderen te ontwikkelen. Uit het onderzoek onder geadopteerde Zweedse kinderen blijkt dat als behalve de biologische ouders ook de adoptieouders spataderen hebben, de kans nog eens verdubbeld.

Spataderen ontstaan wanneer kleppen in de bloedvaten (aderen) in de benen niet meer goed werken. Tot op heden werd gedacht dat een staand beroep de voornaamste risicofactor voor het krijgen van spataderen was. Zweedse onderzoekers hebben een gen ontdekt dat vermoedelijk bijdraagt aan het ontwikkelen van spataderen. Dit zogenaamde FOXC2 gen op chromosoom 16 wordt in verband gebracht met het kapot gaan van kleppen in de aderen in de benen. Kinderen bij wie alleen een adoptieouder spataderen heeft, maar de biologische ouders niet, hadden in het Zweeds onderzoek geen verhoogd risico op het ontwikkelen van spataderen.

Als uit vervolgstudies blijkt dat dit gen inderdaad de boosdoener is, zou het in de toekomst wellicht mogelijk zijn om te voorspellen wie kans loopt om spataderen (of misschien zelfs andere vaatziekten) te krijgen. Omgevingsfactoren spelen zeker een rol bij het ontstaan van spataderen, maar sommige mensen hebben een aangeboren talent ze te ontwikkelen.

 

Reactie Huidarts.com

Veel mensen denken dat spataderen een typische oude mensen kwaal is. Deze studie bewijst dat de oorzaak in de genen ligt. Hierdoor kunnen spataderen zich al op jonge leeftijd manifesteren. Een op de vier Nederlanders krijgt vroeg of laat last van spataderen. Wacht niet te lang met behandelen, want ook bij spataderen geldt: Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter de resultaten.

Klik hier voor meer informatie over spataderen

Klik hier voor een behandelkliniek voor spataderen

 

Met dank aan
Niels Kruyt, arts-journalist

 

Bron

Kohno K; Niihara H; Li X; Hamano T; Nabika T; Shiwaku K; Isomura M; Morita E; Sundquist K; Zöller B. Familial Transmission of Hospital-Treated Varicose Veins in Adoptees: A Swedish Family Study. J Am Coll Surg.  2016; 223(3):452-60 (ISSN: 1879-1190)

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!