Huidaandoeningen

HIV Infectie

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een HIV infectie ?

HIV is het virus dat AIDS veroorzaakt. Dit virus tast het afweersysteem aan. Daardoor kan je lichaam zich steeds minder goed verweren tegen allerlei ziektes. Een HIV-infectie is een ernstige soa. HIV staat voor het Humaan Immunodeficiëntie Virus.

Hoe loopt u een HIV infectie op ?

HIV bevindt zich in bloed, sperma en moedermelk. Een HIV-infectie kan op de volgende manieren worden opgelopen:

VIA ONVEILIG SEKSUEEL CONTACT.
Bijvoorbeeld (anale) seks zonder condoom. Ook pijpen en beffen zonder condoom of beflapje levert risico. De kans op infectie is groter als er beschadigingen zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een andere soa. Via wondjes kan HIV dan sneller in het bloed komen. Anale seks levert het meeste risico op, omdat bij deze vorm van seks gemakkelijk beschadigingen ontstaan. Het risico van infectie via seks is groter tijdens de menstruatie.

VIA BLOED-BLOEDCONTACT
Bloedbloedcontact bij druggebruikers die elkaars spuiten en naalden gebruiken. Maar ook medisch personeel dat veel in aanraking komt met bloed en daarbij zelf een verwonding oploopt (bijvoorbeeld prikongelukjes met gebruikte naalden) loopt risico. De kans om HIV te krijgen via bloedtransfusie is in Nederland vrijwel uitgesloten. Sinds 1985 wordt alle donorbloed gecontroleerd. Besmet bloed wordt niet gebruikt. Dat geldt ook voor de meeste andere Europese landen en voor de Verenigde Staten. In veel andere landen wordt bloed niet altijd gecontroleerd. Daar bestaat wel risico een HIV-infectie op te lopen tijdens een bloedtransfusie.

TIJDENS DE GEBOORTE
Een seropositieve moeder kan HIV overdragen op haar kind tijdens de zwangerschap of de bevalling. Ook na de bevalling is er een risico door het geven van borstvoeding.

Hoe wordt een HIV infectie vastgesteld ?

Een bloedtest kan aantonen of je een HIV-infectie hebt. Er wordt dan gekeken of er antistoffen tegen HIV in je bloed zitten. Het lichaam maakt deze antistoffen binnen drie maanden nadat je het virus hebt opgelopen. Een test kan daarom pas drie maanden na onveilig seksueel contact zekerheid geven over de vraag of je HIV hebt.

Wat zijn de verschijnselen van een HIV infectie ?

Iemand die geïnfecteerd is met HIV, wordt seropositief genoemd. Het is niet aan iemand te zien dat hij/zij een HIV-infectie heeft. Als je seropositief bent, hoef je niet ziek te zijn. Het kan wel tien jaar duren voordat je ernstige klachten krijgt. De eerste verschijnselen kunnen zijn: opgezette klieren, koorts, diarree, menstruatiestoornissen, vermoeidheid, nachtzweten en fors gewichtsverlies. Doordat het virus het afweersysteem aantast, is een HIV-geïnfecteerde bevattelijk voor allerlei infecties en ziekten. Pas als het afweersysteem door het virus is aangetast en zich bepaalde verschijnselen voordoen, kan een arts vaststellen dat je AIDS hebt.

Wat is de behandeling van een HIV infectie ?

De laatste jaren is de behandeling van de HIV-infectie en AIDS verbeterd. Sinds 1996 zijn bestaan er combinatietherapieën, en zelfs nu nog worden er studies gedaan met nieuwere middelen. Deze middelen remmen de vermenigvuldiging van het virus in het lichaam. Als de therapie goed werkt, hebben seropositieve mensen lange tijd nauwelijks klachten. De medicijnen hebben soms vervelende bijwerkingen. Het vergt ook veel discipline om de combinatietherapie vol te houden. Vanwege de goede resultaten van de moderne combinatiebehandelingen is een HIV infectie in plaats van een dodelijke, een chronische ziekte geworden.

Wat kunt u er zelf doen om een HIV infectie te voorkómen ?

TIPS VOOR VEILIG VRIJEN
HIV wordt onder andere overgedragen via onveilig seksueel contact. Gebruik daarom een condoom. Ook bij pijpen is er een risico op HIV-infectie als er sperma in de mond komt. Daarom is het verstandig om ook bij pijpen een condoom te gebruiken. HIV kan ook via bloedbloedcontact worden overge-dragen. Daarom is beffen tijdens de menstruatie niet zonder risico. Gebruik bij het beffen een beflapje of een opengeknipt condoom.

Hoe verloopt een HIV infectie verder ?

Vrijwel iedereen die seropositief is, krijgt op den duur AIDS. AIDS is een ongeneeslijke ziekte. Het moment waarop je AIDS krijgt, verschilt per persoon. Naarmate het afweersysteem slechter wordt en het virus in het bloed meer wordt, neemt de kans op AIDS toe. Het ziektebeeld AIDS kan dan gepaard gaan met diverse soorten ontstekingen en heftige, dodelijke infectieziekten.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?