Huidbehandelingen

Imiquimod voor basaalcelcarcinoom

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Waarvoor is imiquimod bedoeld ?

Imiquimod crème (merknaam Aldara TM) wordt voorgeschreven voor de lokale behandeling van kleine oppervlakkige vormen van het basaalcelcarcinoom. Deze behandeling kan thuis worden toegepast voor (één of meer) oppervlakkig groeiende basaalcelcarcinomen.

Hoe werkt imiquimod ?

Imiquimod is een stof dat het afweersysteem stimuleert van uw lichaam om stoffen aan te maken die helpen het basaalcelcarcinoom te bestrijden.

Hoe wordt imiquimod gebruikt ?

Uw huidarts zal u eerst precies aanwijzen welke basaalcelcarcinoom (één of meerdere) in aanmerking komt of komen voor de behandeling. Er moet voldoende imiquimod crème worden opgebracht om het basaalcelcarcinoom én 1 cm rondom de plek te bedekken. De crème is verpakt in zakjes die elk 250 mg crème bevatten. Eén zakje bevat voldoende crème voor een huidgebied van 20 cm2. Was eerst de handen. Open een nieuw zakje en knijp wat crème op de vingertop. Het aanbrengen van een dun laagje crème is voldoende. Teveel crème aanbrengen kan een versterkte reactie teweegbrengen. ‘Meer’ is dus niet altijd ‘beter’. Wanneer u teveel crème hebt aangebracht, kunt u dit wegwassen met water en milde zeep of afvegen met een tissue. Was opnieuw de handen na het aanbrengen van de crème.

DOSERING
U dient imiquimod crème vijf keer per week op de plek te smeren. Het gebruikelijke schema is maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Dit schema moet gedurende 6 weken aangehouden worden. Voor een goed behandelingsresultaat is het zéér belangrijk dat u zich houdt aan de voorgeschreven dosering (5x per week) en dat u niet voortijdig stopt met de behandeling.Breng de crème aan voor het slapen gaan en laat de behandelde huid gedurende ongeveer 8 uur met rust.

NA HET AANBRENGEN
Om ernstige huidreacties te voorkomen, is het belangrijk dat u het gebied waarop imiquimod crème is aangebracht na circa acht uur wast. 

Wat zijn de verwachte resultaten van imiquimod ?

De behandeling met imiquimod crème duurt in totaal 6 weken. Tijdens de behandeling kan er roodheid van het behandelde gebied kan ontstaan. Deze roodheid is een gevolg van de werking van het middel. U zult zien dat deze roodheid vanzelf verdwijnt nadat de behandeling is gestopt. Continueer daarom de behandeling net zolang als uw arts voorschrijft. Littekenvorming wordt zelden gezien waardoor het cosmetische resultaat goed is.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van imiquimod ?

Elk geneesmiddel kan bijwerkingen veroorzaken. Wees niet ongerust als tijdens de behandeling het gebied dat u insmeert er anders gaat uitzien dan de rest van uw huid. De behandelde huid kan wat gaan jeuken. Andere voorkomende effecten zijn onder meer: een prikkend gevoel, kleine zwellingen van de huid, pijn, branderigheid, irritatie, bloeding, roodheid of uitslag. Deze bijwerkingen zijn een teken dat de behandeling met de crème aanslaat, en zijn dus normaal. Stop dus niet met de behandeling. Bij een ernstige irritatiereactie kan uw huidarts een antibiotische crème voorschrijven die voorkómt dat er een secundaire infectie optreedt, waardoor de huid sneller kan genezen. Het komt zelden voor dat patiënten stoppen met het gebruik van imiquimod crème vanwege bijwerkingen.

Waar moet u op letten als u imiquimod gebruikt ?

  • Bewaar imiquimod crème bij kamertemperatuur (15-25°C).
  • Bedek de behandelde plaatsen niet met een pleister of ander verband.
  • Probeer zonlicht op de met imiquimod crème behandelde huid te vermijden.
  • Tijdens de behandeling met imiquimod crème moet het gebruik van hoogtezon of zonnebank worden vermeden.

WAT MOET U DOEN ALS U DE CRÈME VERGEET TE GEBRUIKEN ?
Als u een keer een dosis vergeet, kunt u – zodra u zich dit realiseert – deze dosis alsnog opbrengen. Hierna kunt u zich weer aan uw normale schema houden. Neem geen dubbele dosis om een overgeslagen dosis in te halen.

ALS U ZWANGER BENT OF BORSTVOEDING GEEFT
Er zijn onvoldoende gegevens bekend over het gebruik van imiquimod crème tijdens de zwangerschap. U kunt dit middel dus beter niet gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Meld het aan uw arts indien u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Mocht er tijdens de behandeling toch een ernstige huidreactie ontstaan of een andere bijwerking optreden die niet in de bijsluiter staat vermeldt, neem dan contact op met uw arts.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?