Nieuws
17 september 2017

Aangeboren aanleg voor eczeem geldt niet voor contacteczeem

Print E-mail

Aangeboren aanleg voor eczeem geldt niet voor contacteczeem

Vermijden van parfum niet bij voorhand noodzakelijk

Mensen met een aangeboren aanleg voor eczeem hoeven niet extra te vrezen voor het ontwikkelen van een contacteczeem. In een literatuurstudie werd gezocht naar een relatie tussen beide aandoeningen, maar die lijkt er niet te zijn.

Wie een aangeboren ‘talent’ heeft voor eczeem, heeft meestal ook aanleg voor luchtwegproblemen. Er wordt in dat geval gesproken van atopie en het eczeem wordt dan ook wel atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. Mensen met atopisch eczeem hebben een gevoelige huid.

Geen reden om parfums te mijden

Er bestond een vermoeden dat mensen met atopisch eczeem gemakkelijker een contacteczeem zouden ontwikkelen. Blootstelling aan chemische toevoegingen aan onder andere parfums, in combinatie met een verstoorde barrièrefunctie van de huid, zouden een contacteczeem in de hand werken. Dit blijkt gelukkig voor mensen met atopisch eczeem niet (altijd) het geval.

Lees hier meer over contactallergie.

De onderzoekers doorzochten de wetenschappelijke archieven op artikelen over contactsensibilisatie (overgevoelig worden voor bepaalde allergenen) bij mensen met en zonder atopisch eczeem. De literatuurstudie leverde 10.083 publicaties op, 74 daarvan hadden te maken met de vraag van de onderzoekers. De gegevens uit al die onderzoeken werden met wiskundige trucjes samengevoegd en opnieuw bestudeerd. De onderzoekers vonden geen relatie tussen atopisch eczeem en het ontwikkelen van een contacteczeem.

Advies Huidarts.com

Heb je het vermoeden dat je ergens allergisch voor bent, laat dit dan onderzoeken door een dermatoloog. Of je een overgevoeligheid hebt ontwikkeld voor een bepaald allergeen kan eenvoudig worden aangetoond met de bekende plaktesten.

 

Bron

Hamann CR, Hamann D, Egeberg A, Johansen JD, Silverberg J, Thyssen JP. Association between atopic dermatitis and contact sensitization: A systematic review and meta-analysis. J Am Acad Dermatol. 2017 Jul;77(1):70-78

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!