Nieuws
29 maart 2020

Stress vermindert de barrièrefunctie van de opperhuid

Print E-mail

Stress vermindert de barrièrefunctie van de opperhuid

 

 Gezondere vel door meer te ontspannen?

Recent literatuuronderzoek heeft aangetoond dat stress de barrièrefunctie van de opperhuid vermindert

De opperhuid heeft een belangrijke barrièrefunctie en voorkomt daarmee huidinfecties en ontstekingen. Er zijn veel verschillende studies die suggereren dat psychologische stress een verstoring van de opperhuid kan veroorzaken, op zowel korte als lange termijn. In dit literatuuronderzoek zijn de conclusies van 21 verschillende studies met elkaar vergeleken.

Psychologische stress zorgt voor activatie van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as, waardoor er verschillende hormonen vrijkomen. Deze hormonen leiden uiteindelijk tot een mindere productie van bepaalde vetten en eiwitten die een belangrijke rol spelen in de beschermingsfunctie van de opperhuid. Door tekorten in deze essentiële stoffen lijdt de huid ook meer waterverlies dan normaal, waardoor het sneller uitdroogt.

Concluderend is het daarom belangrijk om psychologische stressoren vast te stellen en zorgen dat mensen stress vermijden en verminderen om zo de barrièrefunctie van de opperhuid te behouden, en daarmee bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem te helpen voorkomen. Ontspanning is dus niet alleen goed voor de geest maar ook voor de huid!

 

Met dank aan

Annelie Musters

 

Bron

Maarouf M, Maarouf CL, Yosipovitch G, Shi VY. The impact of stress on epidermal barrier function: an evidence-based review. 2019 Dec;181(6):1129-1137. doi: 10.1111/bjd.17605. Epub 2019 Mar 18

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.