Nieuws
17 september 2017

Alcohol verhoogt het risico op rosacea bij vrouwen

Print E-mail

Alcohol verhoogt het risico op rosacea bij vrouwen

rosacea en alcohol

Drankneus door witte wijn en likeur

Alcoholische versnaperingen verhogen bij vrouwen het risico op het krijgen van rosacea. Dit blijkt uit epidemiologisch onderzoek onder Amerikaanse vrouwen. Hoe meer de vrouwen uit het onderzoek dronken, hoe groter hun risico op het krijgen van rosacea.

Drankneus

Wie weleens te diep in het glaasje gekeken heeft, herkent de rode blos op de neus en wangen die verraadt hoe de avond is verlopen. Gelukkig is deze rode verkleuring van tijdelijke aard. Uit onderzoek bij 82.737 Amerikaanse vrouwen blijkt echter dat alcohol het risico op rosacea verhoogt. Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij de roodheid in het gezicht doorgaans niet vanzelf verdwijnt. Ook is de neus vaak rood, gezwollen en vol met puistjes, de zogenaamde “drankneus”. Het is daardoor een cosmetisch storende huidziekte, met vaak grote gevolgen voor iemands zelfvertrouwen.

Lees hier meer over rosacea

De grootste boosdoeners

In vergelijking tot geheelonthouders hadden vrouwen met een alcoholconsumptie van 1-4 gram alcohol per dag 12% meer kans op het krijgen van rosacea. Vrouwen met een alcoholconsumptie van 30 gram of meer per dag liepen in het onderzoek 53% meer risico. Een alcoholische versnapering bevat 10 gram alcohol als de drank wordt geserveerd in het daarvoor bestemde glas.

De onderzoekers zochten uit of het verschil maakte wat de vrouwen dronken. De grootste boosdoeners bleken witte wijn en likeur. Als je huid je lief is, kun je die beter laten staan. Waarom alcohol het risico verhoogt, werd uit dit onderzoek niet duidelijk.

 

Bron

Li S, Cho E, Drucker AM, Qureshi AA, Li WQ. Alcohol intake and risk of rosacea in US women. J Am Acad Dermatol.  2017 Jun;76(6):1061-1067.

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!