Nieuws
20 maart 2016

Parfumallergie komt vaak voor bij vrouwen

Print E-mail

Parfumallergie komt vaak voor bij vrouwen

Resultaten van een groot bevolkingsonderzoek

Allergie voor parfum uit zich als rode jeukende vlekken, bultjes of blaasjes op plekken van de huid die in contact zijn geweest met een geparfumeerd product. Deze vorm van allergie noemen wij daarom een contactallergie. In zeldzame gevallen kan parfumallergie ook gepaard gaan met ernstiger symptomen zoals tranende jeukende ogen, hoesten en benauwdheid en zelfs misselijkheid en overgeven. Over het algemeen wordt geschat dat parfumallergie voorkomt bij 2% van de bevolking. Dit cijfer is echter gebaseerd op onderzoeken bij kleine populaties.

Forse huidreacties op eau de cologne spray
Forse huidreacties op eau de cologne spray

Dit artikel beschrijft de resultaten van de eerste grootschalige studie over de prevalentie van parfumallergie. In vijf Europese landen (Duitsland, Italië, Nederland, Portugal en Zweden) werd een willekeurige steekproef gedaan onder de algemene bevolking van 18-74 jaar. In totaal werden 12.377 personen ondervraagd in deze studie. Een willekeurige steekproef (n = 3119) onderging plakproeven met de TRUE Test en de Finn Chambers technieken. Voor de beschrijving van een dergelijk plakproef, klik op deze link.

De hoogste prevalentie van contactallergie van 2,6% werd gevonden voor parfum mix I in petrolatum * gevolgd door 1,9% voor parfum mix II in petrolatum *. Bij 1.9% van de gevallen waren de positieve plaktest tevens klinisch relevant. Dat wilt zeggen dat de jeukende huiduitslag zelfs na vermijding van het geparfumeerd product nog minimaal 3 dagen heeft aangehouden. Een opvallende maar verwachte bevinding was dat positieve plaktesten en relevante contactallergie voor parfum ongeveer twee keer zo vaak voorkwam bij vrouwen dan bij mannen.

 

Opmerking Huidarts.com
De geschatte cijfers uit de literatuur komt dus overeen met de bevindingen van deze studie. In Nederland zou het dus betekenen dat ruim 300.000 mensen een bewezen contactallergie zouden moeten hebben voor geparfumeerde producten. Wat we niet weten is hoeveel mensen nog niet getest zijn en ook klachten hebben of hoeveel mensen irritatiereacties hebben voor parfum. Als u al bekend met een gevoelige huid is het dus raadzaam om parfumstoffen te vermijden.

 

* Toelichting

Parfum mix I bestaat uit de parfumstoffen cinnamyl alcohol, cinnamaldehyde, eugenol, alpha-amyl-cinnamaldehyde, hydroxycitronellal, geraniol, isoeugenol en oak moss absolute.
Parfum mix II bestaat uit alpha-Hexyl cinnamaldehyde 5%, Citral 1%, Citronellol 0.5%, Farnesol 2.5%, Coumarin 2.5 % en Hydroxymethylpentylcyclohexenecarboxaldehyde 2.5%).

 

Bron

Diepgen TL, Ofenloch R, Bruze M et al. Prevalence of fragrance contact allergy in the general population of five European countries: a cross-sectional study. Br J Dermatol. 2015 Dec;173(6):1411-9.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!