Nieuws
14 augustus 2016

Biologicals verbeteren ook hartfuncties bij psoriasispatiënten

Print E-mail

Biologicals verbeteren ook hartfuncties bij psoriasispatiënten

Goed voor huid én hart

Psoriasis is een chronische huidaandoening die gekenmerkt is een door abnormale verdikking en ontsteking van de huid. Hierdoor ontstaan roodschilferende plekken en plakkaten op het gezicht, hoofdhuid, romp en ledematen. Recentelijk hebben meerdere studies aangetoond dat hart-en vaatziekten vaker voorkomen bij patiënten met (ernstige) psoriasis. Biologicals zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de behandeling van mensen met ernstige psoriasis. Een biological bevat een werkzaam eiwit die specifiek een bepaalde proces in het afweersysteem kan blokkeren waardoor de symptomen van psoriasis kunnen worden geremd of geheel uitblijven. Op dit moment zijn de middelen ustekinumab, secukinumab, adalimumab, infliximab en etanercept voor psoriasis beschikbaar.

Een groep Deense onderzoekers heeft bestudeerd of het gebruik van biologicals bij patiënten met psoriasis invloed kan hebben op bepaalde hartfuncties. Tussen 1 november 2013 en 31 mei 2014 werden de proefpersonen onderworpen aan een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en uitgebreid hartfunctieonderzoek bij baseline en na 3 maanden behandeling. Achttien patiënten met ernstige psoriasis behandeld met biologicals met een gemiddelde follow up van 85,6 ± 18,2 dagen werden geïncludeerd. De ernst van de psoriasis werd aan het begin en na drie maanden genoteerd en uitgedrukt in de bekende PASI score Verschillende hartfuncties werden bijgehouden waaronder vullingscapaciteit van het hart en de uitdrijf fractie van de linker kamer. Ook andere bepalingen werden gedaan zoals BMI, bloeddruk en cholesterol. De resultaten lieten zien dat na 3 maanden behandeling de hartfuncties significant waren verbeterd en dat de verbeteringen samenhingen met de verbeteringen in de huidscores. Met andere woorden; hoe gaver de huid hoe beter waren de hartfuncties. Daarentegen had de behandeling met biologicals geen effect op de bloeddruk, het cholesterol gehalte, bloedsuikergehalte en de nierfuncties.

De auteurs concludeerden dat de bij patiënten met ernstige psoriasis de behandeling met biologicals geassocieerd was met een verbetering van zowel de huidscores als de hartfuncties.

 

Opmerking Huidarts.com
Niet iedere patiënt met psoriasis komt in aanmerking voor behandeling met biologicals. Zo moet aangetoond zijn dat patiënten een contra-indicatie hebben voor of niet responsief zijn op conventionele behandelingen zoals methotrexaat, ciclosporine, neotigason en fumaarzuur. Vóór de start van een biological dienen alle patiënten gescreend te worden op bloedafwijkingen, lever-en nierfuncties en diverse infectieziekten waaronder TBC.

Bron

Ahlehoff O, Hansen PR, Gislason GH, Frydland M, Bryld LE, Elming H, Jemec GB. Myocardial function and effects of biologic therapy in patients with severe psoriasis: a prospective echocardiographic study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 May;30(5):819-23.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!