Nieuws
12 januari 2020

Patiënten met psoriasis en eczeem willen een volledig schone huid

Print E-mail

Patiënten met psoriasis en eczeem willen een volledig schone huid

 

De lat wordt hoog gelegd

Volwassen patiënten met psoriasis of constitutioneel eczeem willen graag een volledig schone huid en streven hier naar tijdens de behandeling. Er is onderzoek gedaan naar factoren die invloed hebben op de wens van patiënten tot volledige of bijna volledige klaring van hun psoriasis of constitutioneel eczeem.

Er deden 4016 volwassen patiënten met psoriasis en 3842 volwassen patiënten met constitutioneel eczeem mee aan het onderzoek. Eczeempatiënten gaven vaker aan een volledig schone huid te willen in vergelijking met psoriasispatiënten. Voor beide patiëntengroepen was een bijna compleet schone huid belangrijker dan volledige klaring van hun psoriasis of eczeem.

Patiënten met ernstig psoriasis of eczeem die last hebben van veel jeuk of huidpijn wensten vaker volledige klaring van hun huidziekte. Daarnaast was deze wens ook groter bij patiënten met psoriasis of eczeem op het gezicht en in de nek en op handpalmen, voetzolen of geslachtsdelen.

Concluderend vinden patiënten met psoriasis of constitutioneel het erg belangrijk dat er bijna volledige of volledige huidklaring optreedt tijdens de behandeling. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed worden voorgelicht en een effectieve behandeling krijgen.

 

Bron

Egeberg A, Thyssen JP. Factors associated with patient-reported importance of skin clearance among adults with psoriasis and atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2019 Oct;81(4):943-949. doi: 10.1016/j.jaad.2019.06.018. Epub 2019 Jun 13.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.