Nieuws
12 november 2017

Ixekizumab effectief tegen genitale psoriasis

Print E-mail

Ixekizumab effectief tegen genitale psoriasis

Ook het seksleven vaart er beter bij

De biological ixekizumab werkt zeer goed tegen psoriasis aan de geslachtsdelen. Dat is de conclusie van een Amerikaanse studie onder 149 patiënten met matig-ernstig tot ernstige psoriasis aan de geslachtsdelen.

Psoriasis komt bij 63% van de patiënten met ernstige psoriasis voor aan de geslachtsdelen. Tot nu toe is nog niet veel studies uitgevoerd naar de werkzaamheid van biologicals tegen psoriasis aan de genitaliën. Het is bekend dat mensen met genitale psoriasis veel last hebben van jeuk en zich erg schamen voor de plekken. Het seksleven wordt er negatief door beïnvloed. Ixekizumab is een biological die de ontstekingseiwit interleukine 17 remt. Dit eiwit speelt een belangrijke rol in het ontstaan van psoriasis.

Lees hier meer over Ixekizumab

Aan de studie deden hoofdzakelijk mannen aan mee (76%). Aangetaste delen waren bij vrouwen de schaamlippen en het anaal gebied en bij mannen de penis, de balzak en het anaal gebied. De studie was placebo-gecontroleerd van opzet. De deelnemers werden verdeeld in een actieve groep, die de biological kregen en een placebogroep die een nepmiddel kregen.

De resultaten waren verbluffend te noemen

  • Bij 73% van de deelnemers die het actief middel kregen verdween de psoriasis bijna geheel of geheel
  • Bij 60% verdween de jeuk aanzienlijk
  • Bij 78% werd het seksleven duidelijk verbeterd. Dit uitte zich in toename van seksuele activiteiten

De onderzoekers concluderen dat ixekizumab hét eerste keus middel moet zijn wanneer patiënten naast een ernstige psoriasis aan de romp ook ernstige psoriasis aan de geslachtsdelen hebben.

Bron

Sexual Medicine Society of North America (SMSNA) Fall 2017 Scientific Meeting: Abstracts 012, 203, and 204. Presented October 27, 2017.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!