Nieuws
4 december 2017

Chronische jeuk door beestjes in huis

Print E-mail

Chronische jeuk door beestjes in huis

Jeuk bovenarm

Invasion of the bugs

Mensen die last van chronische jeukklachten doen er soms goed aan om hun woonomgeving te laten inspecteren en een geleedpotigenplaag uit te sluiten. Niet zelden zijn mijtsoorten en andere insecten de boosdoeners.

De studie werd uitgevoerd bij 105 proefpersonen met klachten van aanhoudende jeukklachten en bij wie sterke vermoedens bestonden van een insectenplaag in hun huizen. Italiaanse wetenschappers en parasitologen namen monsters van stofdeeltjes in de woonomgeving van de slachtoffers en onderwierpen deze aan een uitvoerig onderzoek. De directe bestudering van het stof in huis toonde de mogelijke geleedpotigenplaag bij 98 proefpersonen (93,3%); vaker mijten (56,1%) (vooral Pyemotes ventricosus en Glycyphagus domesticus) dan insecten (43,9%) (vooral Formicidae en Bethylidae). Strophulus pruriginosum (46,9%) en urticaria-achtige huiduitslag (36,7%) op de bovenste ledematen en de romp kwamen veel voor. Jeuk was meestal ernstig (66,3%) en aanhoudend (55,1%). Deze zogenaamde “ectoparasitosen” kwamen vaak met een acuut beloop voor in de zomer (44,9%) en in het voorjaar (30,6%).

Lees hier meer over insectenbeten

Lees hier meer over urticaria

 

Advies huidarts.com

Heeft u last van chronische jeukklachten en denkt u aan een relatie met een insectenplaag in uw huis? Geef dit dan door aan uw dermatoloog zodat de GGD gepaste maatregelen kan treffen in uw huis.

 

Bron

Stingeni L, Bianchi L, Hansel K, Neve D, Foti C, Corazza M, Bini V Moretta I, Principato M. Dermatitis caused by arthropods in domestic environment: an Italian multicentre study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Sep;31(9):1526-1533

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!