Nieuws
8 oktober 2014

Geld maakt niet gelukkig, geld maakt zweren

Print E-mail

Geld maakt niet gelukkig, geld maakt zweren

Huidkanker na vakantie

Toename van huidkanker onder jonge welvarende blanke mensen

Huidkanker neemt explosief toe de laatste decennia. Per jaar worden er in Nederland zo’n 45.000 nieuwe gevallen van huidkanker geconstateerd en dit aantal neemt ieder jaar toe. Naar schatting zal 1 op de 5 (blanke Nederlanders) een vorm van huidkanker ontwikkelen. De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (afgekort BCC) en plaveiselcarcinoom (afgekort PCC) . Deze vormen van huidkankers worden ook wel “non-melanoma” huidkankers (afgekort NMHK) genoemd (oftewel andere vormen dan het melanoom) .

Een groep onderzoekers uit Ierland heeft onlangs bestudeerd onder welke bevolkingsgroep(en) deze toename het meest opviel met het doel om deze bevolkingsgroep(en) beter te kunnen voorlichten op de gevaren van overmatige zonblootstelling. De auteurs onderzochten de trends in demografische, klinische en socio-economische profielen van > 50 000 gevallen van NMHK die tussen 1994 een 2011 door het Irish National Cancer Registry waren geregistreerd. Dit register is er op gericht alle episodes van NMHK in de Ierse populatie te omvatten met een hoge graad van volledigheid. De analyse liet zien dat de incidentie van BCC en PCC stabiel was van 1994 tot 2002, maar significant toenam in de daarop volgende decade (BCC meer dan PCC). De grootste relatieve toename in de incidentie van BCC werd gevonden bij jongeren en op door kleding bedekte plekken op de huid. De incidentie van beide kankervormen was lager in landelijke (plattelands-) gebieden. De incidentie van BCC en in mindere mate PCC, nam toe met toenemende rijkdom in stedelijke, maar niet in landelijke gebieden.
De onderzoekers concludeerden dat recente toename van huidkankers op de romp en ledematen bij jongeren gerelateerd lijkt te zijn aan toenemende welvaart en daaruit voortvloeiende aan ontspanning gerelateerde episodische zonblootstelling. Oftewel: Hoe meer geld, hoe meer tijd om langer in verre oorden te liggen bakken in de zon. Deze populatie loopt een hoog risico op daaruit voortvloeiende huidkankers gedurende het hele leven, zodat regelmatige huidcontroles nodig zijn. Aangezien preventieve programma’s kosten-effectief zijn vanwege verlaging van de incidentie van non-melanoma huidkanker, zouden die programma’s vooral gericht moeten zijn op het tegengaan van recreatieve zonblootstelling bij jongeren.

Huidarts.com besteedt veel aandacht aan huidkanker en verstandig zonnen. Lees er meer over in de onderstaande verwante pagina’s.

Bron
Deady S, Sharp L, Comber H. Increasing skin cancer incidence in young, affluent, urban populations: a challenge for prevention. Br J Dermatol.  2014 Aug;171(2):324-31.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.