Nieuws
29 oktober 2016

Smeert u ook te weinig ?

Print E-mail

Smeert u ook te weinig ?

Zonbeschermingsboodschap is aan dovemans oren gericht

Te pas en te onpas zoeken dermatologen media-aandacht om hun stokpaardje van stal te halen: smeer u in met zonnebrandcrème (en tref andere zonbeschermingsmaatregelen). Een boodschap die meestal gelijktijdig met de sneeuwklokjes de kop op steekt, een zomerseizoen over de stranden schalt en in de herfst nog wat nagalmt over de terrassen. Als u op wintersport gaat, komt u hem weer tegen.

Het aantal gevallen van huidkanker neemt jaar in jaar uit toe. Schijnbaar onvermoeibaar leggen dermatologen ieder jaar opnieuw uit hoe het moet, maar u weet toch inmiddels wel wat de bedoeling is? De dermatoloog denkt dat u ‘m gesmeerd bent, voordat de boodschap aankomt. Dat terwijl het dus de bedoeling is dat u gesmeerd hééft.

Een onderzoek onder 156 Amerikaanse dermatologen legt een opmerkelijk wantrouwen bloot. Maar liefst 99% van de ondervraagden is ervan overtuigd dat mensen te weinig smeren. Alle dermatologen zijn het erover eens dat smeren helpt om huidveroudering tegen te gaan en 97% antwoordde bevestigend op de vraag of het huidkanker helpt voorkomen. Dat dit geen 100% is, zou volgens dermatoloog dr. Elizabeth Martin verklaard kunnen worden doordat een paar dermatologen denken dat er meer nodig is dan alleen smeren. “Voldoende wetenschappelijk bewijs onderstreept dat dagelijks gebruik van zonnebrandcrème de kans op een melanoom (moedervlekkanker, de dodelijkste vorm van huidkanker) halveert,” zegt Martin. “Waarschijnlijk heeft een klein aantal dermatologen bij het invullen gedacht dat goed smeren deel uitmaakt van een groter aantal uitgekiende maatregelen om jezelf voor huidkanker te behoeden, waartoe ook het vertoeven in de schaduw en het dragen van beschermende kleding behoren.”

Maar waarom volgen mensen die adviezen dan niet op? Volgens hoofdonderzoeker dr. Aaron Farberg, dermatoloog bij de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai ziekenhuis in New York, zijn er vele redenen te noemen. “Het zonnebrandmiddel smeert niet lekker uit, is niet altijd onmiddellijk voorhanden, het is te duur en zo kan ik nog even doorgaan,” aldus Farberg. “Maar we weten dat UV-straling huidkanker veroorzaakt, dus als dermatologen willen we mensen voortdurend aanmoedigen om zichzelf beter tegen de zon te beschermen,” besluit hij.

 

Verstandig zonnen

Huidarts.com vat de belangrijkste punten nog eens samen:

  1. Uw zonnebrandmiddel biedt bij voorkeur breedspectrum bescherming (dat wil zeggen dat het UVA- en UVB-licht tegenhoudt);
  2. De beschermingsfactor (SPF, Sun Protection Factor) moet ten minste 30 zijn (en het liefst hoger);
  3. U doet er verstandig aan het middel ten minste een kwartier voor u naar buiten gaat (ruim) aan te brengen en te laten intrekken;
  4. Het middel moet iedere 2 uur opnieuw worden aangebracht, of eerder indien u hebt gezwommen of flink gezweet (dit moet ook als de fabrikant claimt dat de zonnebrandcrème waterproof of –resistant zou zijn).
  5. Vergeet niet dat ook beschermende kleding, zoals een zonnebril en een hoed, van groot belang zijn.

 

Lees hier meer over verstandig zonnen 

 

Met dank aan

Niels Kruyt, arts-journalist

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.