Nieuws
10 maart 2018

Verrassende anti-aging effecten van ingenol mebutaat

Print E-mail

Verrassende anti-aging effecten van ingenol mebutaat

Lokaal huidkankermiddel verjongt ook!

Ingenol mebutaat, een lokaal chemotherapeutisch middel tegen actinische keratose, een vorm van zonneschade, blijkt in een studies onder 25 patiënten ook verrassend, verjongingseffecten te hebben.

Een groep Amerikaanse onderzoekers wilde weten of het middel ingenol mebutaat, ook effecten zou kunnen hebben op verouderingsverschijnselen van de huid. Dit middel wordt normaliter toegepast bij de bestrijding van actinische keratose, een voorloper van huidkanker.

Lees hier meer over actinische keratose

Lees hier meer over ingenol mebutaat

In totaal deden 25 blanke patiënten met actinische keratosen mee aan de studie. Zij moesten het middel ingenol mebutaat gel (merknaam : Picato®) dagelijks voor 3 dagen aanbrengen op gebieden van de hoofdhuid die bezaaid was met actinische keratosen en andere tekenen van zonneschade.  De effecten op de zonbeschadigde huid werd vervolgens gemeten op 7, 30, en 60 dagen na aanbrengen. Uiteindelijk hebben 22 van de 25 patiënten de studie afgemaakt. Na 60 dagen bleken kenmerken zoals algemene indruk, rimpels, pigmentverkleuringen, roodheid en textuur bij alle 22 patiënten significant te zijn verbeterd.

De onderzoekers concludeerden dat ingenol mebutaat 0.015% gel naast cytostatische effecten ook zichtbare cosmetische verbeteringen kan geven van zonbeschadigde huid na een periode van 60 dagen na laatste gebruik.

 

Advies Huidarts.com

Ingenol mebutaat kan alleen op recept worden voorgeschreven voor de juiste indicatie, en dat is actinische keratose. De effecten die hierboven zijn beschreven zijn veelbelovend, maar dat wilt niet zeggen dat we dit middel puur als anti-aging middel mogen gebruiken. Daar is het middel (nog) niet voor geregistreerd.

Bron

Handler MZ, Bloom BS Goldberg DJ.  Clinical and Histologic Evaluation of Ingenol Mebutate 0.015% Gel for the Cosmetic Improvement of Photoaged Skin. Dermatol Surg.  2017 Aug 30

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!