Nieuws
8 juni 2014

Giftig Braziliaans kapsel

Print E-mail

Giftig Braziliaans kapsel

WK-2014 alert !  Verhoogde formaldehyde concentraties in Braziliaanse gladstrijkende haarproducten

Een ‘Braziliaanse keratine behandeling’ (BKT) en vergelijkbare haar gladstrijkende producten brengen het haar in een gladde vorm. Deze gladde vorm blijft behouden, ook als het haar nat is. Onacceptabel hoge concentraties formaldehyde zijn onlangs in deze producten aangetroffen.

Formaldehyde is kankerverwekkend en kan zowel acute als lange termijn klachten veroorzaken zoals tranende ogen, ademhalingsproblemen, bloedneus en misselijkheid. Artsen en scheikundigen hebben de formaldehydeconcentratie gemeten in alle 7 BKT merken die in 2012 op de markt waren. De maximale veilige concentratie formaldehyde vastgesteld door de US Cosmetic Ingredient Review Expert Panel  moet kleiner zijn dan 0,2% zijn. Van de 7 BKT merken hadden 6 formaldehydeconcentraties die varieerden van 0,96% tot 1,4%, dat is 5 keer zo hoog dan het aanbevolen niveau; daarbij bleek dat van 5 van deze 6 merken was aangegeven dat ze vrij van formaldehyde waren ! De formaldehydeconcentraties in producten voor een Braziliaanse keratinebehandeling blijken dus in vele gevallen de aanbevolen niveaus te overschrijden en vormen een groot gezondheidsrisico.

Alle komende WK-gangers zijn hierbij gewaarschuwd !

Bron: Maneli MH, Smith P, Khumalo NP. Elevated formaldehyde concentration in „Brazilian keratin type“ hairstraightening products: A cross-sectional study J Am Acad Dermatol. 2014 Feb; 70(2):276-80


Verwante pagina’s
Contactallergie
Formaldehyde – contactallergie

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.