Nieuws
26 april 2015

Zonnen op oudere leeftijd verhoogt ook huidkankerrisico

Print E-mail

Pensioneren ? Nee, liever niet onder de zon !

Een nieuwe Amerikaansen studie laat recentelijk zien dat zonblootstelling tijdens volwassen leeftijd meer huidkankers zou kunnen veroorzaken dan zonblootstelling tijdens kinderleeftijd. Blanke vrouwen die in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten leven hebben juíst als volwassenen maar niet als kinderen 39% meer kans om huidkankers te krijgen dan soortgelijke vrouwen die in de noordelijk staten leven. Deze bevindingen spreken eerdere veronderstellingen tegen dat de mate van zonblootstelling juist tijdens kinderleeftijd zo beslissend is.

Het onderzoeksteam van Katherine Ransohoff van de Stanford Universiteit in California onderzocht 161.808 postmenopauzale vrouwen die in de VS leven. Uit de resultaten bleek dat onder de groep van blanke vrouwen (totaal 56.000) gedurende een mediane follow-up periode van 11.9 jaren , 518 (0.9%) een melanoom en 9195 (16.3%) andere vormen van huidkankers hadden ontwikkeld. Bij de analyse werden variabelen zoals gebruik van zonnebrandmiddelen, dragen van een hoed en de uren besteed in de zon als kind en volwassenen meegenomen. Ook werden de gegevens gecorrigeerd voor variabelen zoals leeftijd, educatie, body mass index, fysieke activiteit, vitamine D inname, alcohol gebruik en rookgedrag. Omdat aangenomen werd dat vrouwen die hun gehele leven in de noordelijke staten hadden gewoond een lage mate van zonblootstelling hadden tijdens zowel kinder-als volwassen leeftijd werd deze groep als controlegroep aangehouden. Niet verrassend was de bevinding dat de risico op huidkanker groter was ten opzichte van de controlegroep (OR 1.12) onder vrouwen met een hoge mate van zonblootstelling gedurende zowel kinder- als volwassen leeftijd. Wat wél verrassend was het feit dat dit risico zelfs groter was (OR 1.39) voor vrouwen met een lage blootstelling gedurende kinderleeftijd maar met een hoge blootstelling tijdens de volwassen leeftijd. Bij dit laatste groep zou het dus kunnen gaan om vrouwen die als kind in de noordelijke staten hebben gewoond en als volwassene verhuisd zijn naar de meer zonnige staten, zoals Florida. Een beperking van de studie was wel dat er geen onderscheid is gemaakt tussen de verschillende vormen van huidkankers. Maar de kracht van het bewijs van de studie is zo groot dat het dermatologen aan het denken heeft gezet. Heeft zonblootstelling tijdens de kinderjaren juist een beschermend effect op huidkanker ? Duidelijk is dat er meer studies nodig zijn om de geografische invloeden van zonblootstelling op het krijgen van een huidkanker verder op te helderen. Gaat u binnenkort pensioneren ? Zoek de zon dus niet op, en blijf veilig in de schaduw. Een vakantiehuisje in Texel is dus wat betreft veiliger dan een huisje in Tenerife……

Klik hier voor Tips voor verstandig zonnen

Toelichting
OR betekent Odds Ratio. De verhouding tussen twee kansen op een gebeurtenis, bijv. A / B . Wanneer de OR groter is dan 1 betekent dit dat de kans op gebeurtenis A significant groter is dan de kans op gebeurtenis B. 

Bron
Gepresenteerd tijdens 73rd Annual Meeting of the American Academy of Dermatology in San Francisco, februari 2015

Verwante pagina’s
Huidkanker
Melanoom
Zelfonderzoek voor het melanoom

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.