Nieuws
16 december 2017

Haaruitval na menopauze neemt toe

Print E-mail

Haaruitval na menopauze neemt toe

Diverse uitlokkende factoren bekend

Er komen steeds meer meldingen dat de incidentie van haaruitval na de menopauze de laatste 20 jaren toegenomen. Deze conditie staat ook bekend als de “frontale fibroserende alopecia”. De uitlokkende factoren worden steeds duidelijker.

Wat is frontale fibroserende alopecia?

Frontale fibroserende alopecia (afgekort FFA) komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze. De aandoening wordt gekenmerkt door uitval van haren voornamelijk van de voorste haargrenzen en van de slapen. De uitval gaat met ontstekingen gepaard waardoor er enige littekenvorming optreedt. Wanneer de haren eenmaal uitgevallen zijn komen ze niet meer terug. Er bestaat nog geen goede werkzame behandeling.

Lees hier meer over frontale fibroserende alopecia

Uitlokkende factoren

Inmiddels zijn er vele uitlokkende factoren bekend, waarbij een hormonale stoornis waarschijnlijk de belangrijkste is. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de menopauze. Bij sommige patiënten was er sprake van een vervroegde menopauze en was ook de baarmoeder verwijderd. Ook waren er gevallen bekend met lage testosteronspiegels in het bloed en verminderde schildklierfunctie.

Recente studies hebben ook andere factoren blootgelegd die gerelateerd zijn aan het ontstaan van FFA. Deze factoren zijn nog niet algemeen geaccepteerd maar wij vinden ze toch het opsommen waard:

  • te lang voor een computer zitten
  • gebruik van bepaalde shampoos, zonnebrandmiddelen en haarverfmiddelen
  • gebruik van orale anticonceptiva (de pil)
  • epileren van gezichtsbeharing
  • eten van graan-en tarweproducten

Opvallend is dat roken juist beschermt tegen het krijgen van FFA

De auteurs concluderen dat FFA een heterogene ziektebeeld is met vele uitlokkende factoren

Bronnen

Rudnicka L, Rakowska A. The increasing incidence of  frontal fibrosing alopecia. In search of triggering factors. J Eur Acad Dermatol Venereol 2017; 31: 1579-1580.

Moreno-Arronbes OM, Saceda-Corralo D, Fonda-Pascu et al. Frontal fibrosing alopecia: clinical and prognostic classification. J Eur Acad Dermatol Venereol 2017; 31: 1739-1745

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!