Nieuws
13 oktober 2020

De psychologische last van alopecia

Print E-mail

De psychologische last van alopecia

 

Verlies van haar zorgt voor verlies van kwaliteit van leven

Haarziekten zoals alopecia areata en alopecia androgenetica veroorzaken een aanzienlijke daling van kwaliteit van leven en gaan gepaard met angst en depressie. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde studie naar de psychologische last bij patiënten met verschillende haarziekten.

Er deden 115 patiënten (77% vrouwen, 23% mannen) met haarziekten uit 13 Europese landen mee aan het onderzoek, waarvan 37 met alopecia areata en 20 met alopecia androgenetica. In totaal rapporteerde 41% van de patiënten met haarziekten stressvolle levensgebeurtenissen in de afgelopen 6 maanden, vergeleken met 31% van de controlegroep zonder haarziekte. Patiënten met haarziekten hadden een lager opleidingsniveau dan personen zonder haarziekten. Ten slotte hadden patiënten met alopecia areata een mindere kwaliteit van leven vergeleken met alopecia androgenetica patiënten.

In conclusie zijn patiënten met haarziekten angstiger en depressiever dan personen zonder haarziekten en rapporteren zij een lagere kwaliteit van leven.

 

Bron

G Titeca, L Goudetsidis, B Francq et al. The psychosocial burden of alopecia areata and androgenetica’: a cross‐sectional multicentre study among dermatological out‐patients in 13 European countries. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Feb;34(2):406-411.

 

Met dank aan

Annelie Musters

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.