Nieuws
17 oktober 2016

Huidkanker-smeersel lijkt ook effectief tegen genitale wratten

Print E-mail

Huidkanker-smeersel lijkt ook effectief tegen genitale wratten

Gladde billen in no time

De gel ingenol mebutaat (merknaam: Picato ®) blijkt in een studie bij 17 patiënten effectief tegen anogenitale wratten. Het medicijn, dat is goedgekeurd als behandeling voor huidkanker en actinische keratosen, lijkt dus een nieuwe toepassing te hebben.

Ingenol mebutaat wordt gewonnen uit de plant Euphorbia peplus. De werkzame stof opent de aanval op ‘foute’ cellen en brengt een ontstekingsreactie op gang die deze cellen opruimt. Het smeersel is er in twee sterktes. Eenmalig aanbrengen van de 0,015% gel bij 4 patiënten en de 0,05% gel bij 13 patiënten, verloste hun, met één uitzondering, volledig van hun wratten. Het resultaat was merkbaar binnen 3 tot 35 dagen. Dat is gemiddeld sneller dan bij behandeling met andere zalven zoals podofylline (Wartec ® ), sinecatechine (Veregen ®) of imiquimod (Aldara®). Soms werd het gewenste resultaat pas na twee of drie keer smeren bereikt. Lokale huidirritatie, die binnen een paar dagen over ging, was de enige bijwerking. Het effect hield tot 240 dagen aan. Meer en langere studies zijn nodig om het (blijvende) effect te bevestigen.

Wat zijn genitale wratten ?

Anogenitale wratten zijn een geslachtsziekte (ook wel SOA, seksueel overdraagbare aandoening) veroorzaakt door het besmettelijke humaan papilloma virus (HPV). Hoewel de wratten op zich geen kwaad kunnen ze wel (cosmetisch) hinderlijk zijn voor de persoon. Soms geven de wratten klachten zoals jeuk of pijn. Veel mensen met genitale wratten schamen zich ervoor en durven geen relaties aan te gaan. Tot nu toe bestaat er nog geen behandeling die voor alle gevallen even werkzaam is. Vaak worden smeersels gecombineerd met lokale behandelingen zoals vloeibare stikstof, coagulatie, aanstippen met zuur of laserbehandeling. Deze studie laat zien dat met een eenmalige applicatie van een smeersel (Picato gel ®) ook goed resultaten worden bereikt. Dit middel is momenteel nog niet geregistreerd voor de behandeling van genitale wratten maar is al wel, onder voorbehoud, door uw dermatoloog voor te schrijven.

 

Bron

Schopf RE Ingenol mebutate gel is effective against anogenital warts – a case series in 17 patients. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Jun;30(6):1041-3

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!