Nieuws
20 januari 2018

Heb je jeuk? Slik antidepressiva!

Print E-mail

Heb je jeuk? Slik antidepressiva!

Aanbevelingen uit Hollandse bodem

Een Nederlandse studie heeft onlangs aangetoond dat het gebruik van antidepressiva zinvol kan zijn in de bestrijding van chronische jeukklachten.

Chronische jeuk is niet leuk

Chronische jeuk kan je levenskwaliteit enorm verslechteren. Bij sommige leidt chronische jeuk zelfs tot sociale isolatie. Mensen durven door de jeuk de deur niet meer uit. De laatste jaren zijn er steeds meer publicaties verschenen over de gunstige effecten van antidepressiva tegen jeukklachten.

Klik hier voor een overzicht van de oorzaken van jeuk

Veelbelovende resultaten

Een onderzoeksgroep uit Universitair Medisch Centrum Radboud uit Nijmegen heeft een systematische review uitgevoerd van de beschikbare literatuur over dit onderwerp.

In totaal werden 35 studies met orale antidepressieve middelen geschikt bevonden voor analyse. Deze studies hebben de effecten onderzocht van de middelen fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, amitriptyline, nortriptyline, doxepin en mirtazapine in de behandeling van chronische jeuk. Uit de analyse bleek dat de meeste studies inderdaad hebben aangetoond dat deze middelen gunstige effecten hadden op jeuk. De jeukscores waren in de meeste gevallen significant verbeterd.

De auteurs concludeerden dat antidepressiva ingezet mogen worden bij mensen met chronische jeuk wanneer plaatselijke middelen en de gebruikelijke antihistaminica niet meer werken. Dit is vooral het geval bij mensen met jeuk door terminale nierproblemen, galstuwing en jeuk geassocieerd met kanker.

 

Bron

Kouwenhoven TA, van de Kerkhof PCM, Kamsteeg M. Use of oral antidepressants in patients with chronic pruritus: A systematic review.  2017 Dec;77(6):1068-1073

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!