Nieuws
30 januari 2017

Kan een melanoma in situ toch uitzaaien ?

Print E-mail

Kan een melanoma in situ toch uitzaaien?

Het melanoma in situ is de allerdunste vorm van het melanoom die we kennen. Deze vorm kan eruitzien als het “gewoon” melanoom maar onder de microscoop is het flinterdun. De Breslow dikte is gelijk aan 0 mm, d.w.z. er worden hierbij geen kwaadaardige cellen aangetroffen in de lederhuid.   In theorie zou deze vorm van het melanoom dus 0% kans moeten hebben om uit te zaaien. Desondanks verschijnen er een aantal rapporten in de literatuur die laten zien dat er wel degelijk melanoomcellen aantoonbaar zijn in de lederhuid bij huidmonsters die eerder afgegeven waren als melanoma in situ. Kan het melanoma in situ dan toch uitzaaien ?

Zorgelijk bewijs uit diepgaand microscopisch onderzoek

Melanoom-in-situ
Het melanoma in situ lijkt op een “gewoon” melanoom

Een Amerikaans onderzoek onderzocht 33 gevallen van onbetwiste gevallen van melanoma in situ die in een Academisch Centrum waren vastgesteld. De huidmonsters werden dieper gesneden en opnieuw aangekleurd, maar dit keer met een set kleuringsmethodes die niet routinematig werd gebruikt. De huidmonsters werden onafhankelijk van elkaar beoordeeld door 3 dermatopathologen. De studie liep van 1 januari 2012 tot 31 juli 2014.

De resultaten waren onthullend maar ook zorgelijk te noemen. De extra kleuringen lieten toch kwaadaardige cellen zien in de lederhuid bij 11 van de 33 gevallen (33%) van eerder gediagnosticeerd onbetwist melanoma in situ.

De onderzoekers concludeerden dat hoewel zeldzaam een melanoma in situ toch zou kunnen doorgroeien en uitzaaien. Deze “mini-uitzaaiingen” werden bij een derde van de monsters vastgesteld. Je zou ook kunnen stellen dat het risico op uitzaaiing bij een melanoma in situ laag is maar niet nul.

 

Reactie huidarts.com

Naar aanleiding van dit onderzoek adviseren we dat mensen met recentelijk een melanoma in situ grondig dienen te worden nagekeken tijdens de controlebezoeken, waarbij ook de plaatselijke lymfeklieren dienen te worden gevoeld.

 

Bron

Bax MJ, Johnson TM, Harms PW, Schwartz JL, Zhao L, Fullen DR, Chan MP. Detection of Occult Invasion in Melanoma In Situ. JAMA Dermatol. 2016 Nov 1;152(11):1201-1208

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!