Nieuws
2 juni 2015

Meer sporten leidt tot minder psoriasis

Print E-mail

Meer sporten leidt tot minder psoriasis

Gaver huid door meer bewegen ?

Psoriasis is een veel voorkomende chronische huidaandoening gekenmerkt door rood- schilferende plakkaten op bepaalde delen van gezicht, romp en ledematen. Studies hebben al eerder laten zien dat psoriasis een significant negatief effect kan hebben op het sociale, beroeps-en recreatieve leven van de getroffene.

Patiënten met psoriasis lopen daarnaast een groot risico op het ontwikkelen van stofwisselingsziekten (zoals suikerziekte) en hart-en vaatandoeningen. Fysieke activiteiten is een belangrijk onderdeel in de preventie en de behandeling van deze aandoeningen. Er is echter nog niet bekend wat de relatie is tussen fysieke activiteiten en psoriasis. Anamnese en lichamelijk onderzoek alsmede een specifiek door artsen beheerd vragenformulier werd uitgevoerd voor een groep van 416 opeenvolgende sportieve personen en 489 op geslacht en leeftijd gematchte controlepersonen. Bovendien werd soortgelijk onderzoek uitgevoerd bij 400 opeenvolgende psoriasispatiënten zonder psoriatische reuma.

Psoriasis kwam significant vaker voor bij de niet-sportieve groep ten opzichte van de sportieve groep n=27, 5,4% vs. n=7, 1.7%; P<0,01), terwijl een positief familie verleden van psoriasis waargenomen werd met soortgelijke percentages in beide groepen (n=51, 10,2% vs. n=40, 9,6%). Het aantal personen met sportieve activiteiten was significant lager in de psoriasis groep vergeleken met controlepersonen (n=44, 11% vs. n=106, 21,3%; P<0,001). Van deze psoriasispatiënten werd bij 35 van de 44 vermeld dat sportieve activiteiten een positieve invloed hadden op het natuurlijke verloop van de aandoening, terwijl de overige 11 patiënten geen positieve of negatieve invloeden op hun aandoening naar voren brachten. Interessant was het dat 23.75% van de psoriatische patiënten (n=95) meldden dat zij regelmatig sportieve activiteiten hadden ondernomen vóór het begin van de dermatose; waaruit bleek dat psoriasis een groot obstakel vormde voor het beoefenen van sportieve activiteiten.

De onderzoekers concluderen dat regelmatige fysieke activiteiten het risico op psoriasis kunnen verminderen en ook een gunstig effect kunnen hebben op het natuurlijke verloop van de aandoening. Fysieke activiteiten beïnvloeden dus op een positieve manier niet alleen de ernst maar ook het mede voorkomen van stofwisselingsproblemen zoals suikerziekte en hart-en vaatziekten. Interessant zou zijn om te onderzoeken of sporten via metabolische, ontstekingsremmende en psycho-emotionele effecten ook een positieve invloed kan hebben op het ontstaan van een huidaandoening in het algemeen.

Deze studie geeft in ieder geval aan dat meer sporten kan leiden tot een gavere huid bij psoriasis. Beste psoriasis patiënten, haal die gymschoenen dus uit de kast en loop die schilfers eruit !

Bron

Balato N, Megna M, Palmisano F, Patruno C, Napolitano M, Scalvenzi M, Ayala F.Psoriasis and sport: a new ally? : J Eur Acad Dermatol Venereol. 2015 Mar;29(3):515-20. doi: 10.1111/jdv.12607. Epub 2014 Jul 30.

 

Verwante pagina’s

Artritis psoriatica
Psoriasis
Psoriasis capitis
Psoriasis van de nagels

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.