Nieuws
24 juni 2018

Kinderen met psoriasis hebben meer kans op overgewicht

Print E-mail

Kinderen met psoriasis hebben meer kans op overgewicht

Psoriasis bij kinderen

 Resultaten uit groot Amerikaans onderzoek

Kinderen met psoriasis hebben vaker overgewicht dan kinderen zonder psoriasis. Daarnaast lopen ze ook meer risico op het krijgen van een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, suikerziekte, metabool syndroom, polycysteus ovariumsyndroom, niet-alcoholische leverziekte en verstoorde leverwaarden. Dit zijn resultaten uit een groot Amerikaans onderzoek. In deze studie is het verband tussen psoriasis, overgewicht en bovenstaande aandoeningen onderzocht.

De onderzoekers hebben data verzameld van 29.957 kinderen met psoriasis en deze data vergeleken met een groep van 29.957 kinderen zonder psoriasis. Er werd een verdeling gemaakt in 4 groepen: 1) kinderen zonder overgewicht en zonder psoriasis, 2) kinderen zonder overgewicht en met psoriasis, 3) kinderen met overgewicht en zonder psoriasis, en 4) kinderen met overgewicht en met psoriasis.

Lees hier meer over psoriasis

De gemiddelde leeftijd van de kinderen in het onderzoek was 12 jaar oud. De onderzoeksgroep bestond voor 53.5% uit meisjes en voor 46.5% uit jongens. 826 (2.9%) kinderen met psoriasis hadden overgewicht, terwijl 463 (1.5%) kinderen zonder psoriasis overgewicht hadden. Daarnaast liepen de kinderen met psoriasis meer risico op het ontwikkelen van een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, suikerziekte, metabool syndroom, polycysteus ovariumsyndroom, niet-alcoholische leverziekte en verstoorde leverwaarden. Overgewicht zelf was ook een sterke risicofactor voor het ontwikkelen van deze aandoeningen. Echter is gebleken dat ook kinderen met psoriasis zónder overgewicht 40% tot 75% meer risico hadden op het krijgen van de bovengenoemde aandoeningen vergeleken met de kinderen zonder psoriasis en zonder overgewicht. Dit gold niet voor een hoge bloeddruk.

Conclusie van het onderzoek

Kinderen met psoriasis hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van overgewicht,  hoog cholesterol, hoge bloeddruk, suikerziekte, metabool syndroom, polycysteus ovariumsyndroom, niet-alcoholische leverziekte en verstoorde leverwaarden. Echter blijft overgewicht zelf de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van deze aandoeningen.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-asssistent

Bron

Tollefson MM, Van Houten, Asante D, Yao X, Maradit Kremers. Association of Psoriasis With Comorbidity Development in Children With Psoriasis. 2018 Mar 1;154(3):286-292.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!