Nieuws
25 oktober 2015

Melanoom van de nagel

Print E-mail

Melanoom van de nagel

Zeldzaam en vaak te laat ontdekt

Het melanoom is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker en kan op ieder plaats van het lichaam voorkomen. Een lokalisatie van het melanoom in de nagel is zeldzaam en wordt daardoor te laat door patiënten ontdekt. De belangrijkste reden hiervoor is dat het melanoom niet uitziet als een donkere verdachte moedervlek. In veel gevallen ziet het melanoom eruit als een bruine verkleuring van de nagelplaat, soms lijkend op een onderhuidse bloeding. Dit verschijnsel wordt “melanonychia” genoemd.  In andere gevallen is de bruine verkleuring afwezig en zijn er andere kenmerken te zien zoals een rode zwelling, bloedende nagel of een kapotte nagelplaat

Bruine verkleuring van de duimnagel met uitloop naar de huid van de nagelbasis
Bruine verkleuring van de duimnagel met uitloop naar de huid van de nagelbasis
Nagelmelanoom van de grote teen
Nagelmelanoom van de grote teen. Hierbij is de gehele nagel en een deel van de nagelbasis bruinzwart verkleurd

Recentelijk heeft een groep onderzoekers uit Seoul, Korea het nagelmelanoom bestudeerd op de klinische kenmerken en de relatie tot de overlevingskansen. De gegevens waren ontleend aan een ziekenhuis in Seoul. Er werden 49 patiënten met nagelmelanoom geïdentificeerd. Van deze patiënten werden 29 in groep A (melanoom met bruine verkleuring) en 20 in groep B (melanoom zonder bruine verkleuring) ondergebracht. Bij de patiënten uit groep A was de diagnose “nagelmelanoom” significant later gesteld dan bij de patiënten uit groep B. Echter, ten tijde van de diagnosestelling werd een gevorderd stadium, en een grotere dikte gevonden in de melanomen van groep B. De mediane algehele overlevingsperiode in de gehele groep was 93,0 maanden, en de 5-jaarlijks algehele overleving was 67%. Patiënten in groep A hadden betere overlevingskansen.

De onderzoekers concludeerden dat het nagelmelanoom verschillend kan uitzien. De overlevingskansen blijken af te hangen van het klinische beeld, namelijk bruin verkleurd of niet bruin verkleurd.

Wanneer moet u een arts raadplegen ?

Bij een abnormale verkleuring van de nagel dient u een arts te raadplegen in de volgende situaties:

  • de verkleuring bestaat langer dan 6 weken
  • er is geen duidelijke trauma aan vooraf gegaan
  • de nagelafwijking reageert niet op antischimmelmiddelen

Zo nodig kan er een nagelbiopsie worden gedaan. Hiervoor wordt u doorverwezen naar een chirurg of een dermatoloog.

 

Bron

Lee WJ, Lee JH, Won CH et al. Nail apparatus melanoma: A comparative, clinicoprognostic study of the initial clinical and morphological characteristics of 49 patients. J Am Acad Dermatol. 2015 Aug;73(2):213-20. doi: 10.1016/j.jaad.2015.04.044. Epub 2015 May 29.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.