Nieuws
8 januari 2017

Nieuw lokaal middel tegen psoriasis

Print E-mail

Nieuw lokaal middel tegen psoriasis

Innovatieve schuimbehandeling maakt indruk

Een schuimformule met een vaste combinatie calcipotrieen 0,005% met betamethason dipropionaat 0,064% is recentelijk verkrijgbaar op recept voor de lokale behandeling van psoriasis (merknaam Enstilar). Al langer bestond al een zalfvorm met dezelfde samenstelling. Deze studie vergeleek de werkzaamheid en veiligheid van de schuim met de zalf na vier weken gebruik.

De studie werd uitgevoerd in een dermatologische praktijk. Er werden 376 patiënten geíncludeerd en door middel van het lot ingedeeld in de twee behandelgroepen, groep I schuimbehandeling en groep II zalfbehandeling. Na 4 weken bereikten significant meer patiënten die de schuim hadden gebruikt een behandelsucces (54,6% versus 43,0% [zalf]: p = 0,025). Ook de ernst en uitgebreidheid van de psoriasis nam significant meer af na behandeling van de schuim dan na behandeling van de zalf. Een snelle en aanhoudende verlichting van de jeuk trad op bij beide actieve behandelingen. Eén bijwerking op het geneesmiddel werd gerapporteerd bij gebruik van de schuim, namelijk jeuk op de plaats van aanbrengen.

De auteurs concludeerden dat de schuim werkzamer was dan de zalf en op vergelijkbare wijze werd verdragen.

 

Reactie huidarts.com

De betere werkzaamheid van de schuim wordt verklaard doordat de actieve stoffen calcipotrieen en betamethason dipropionaat zich in een oververzadigde oplossing bevinden. Dit is niet het geval bij de zalfvariant. Hierdoor zijn de twee actieve stoffen na aanbrengen op de huid in grotere hoeveelheden beschikbaar voor opname.

 

Bron

Koo J, Tyring S, Werschler WP, Bruce S, Olesen M, Villumsen J, Bagel J. Superior efficacy of calcipotriene and betamethasone dipropionate aerosol foam versus ointment in patients with psoriasis vulgaris–A randomized phase II study. J Dermatolog Treat. 2016;27(2):120-7

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!