Nieuws
6 april 2015

Nieuw middel tegen vitiligo?

Print E-mail

Nieuw middel tegen vitiligo?

Snelbruiner biedt hoop voor beroemde pigmentziekte

Er is een nieuwe behandeling voor vitiligo. Het “wondermiddel” heet afamelanotide en is een afgeleide van het menselijke MSH (=melanocyt stimulerend hormoon). Het middel is via hormonale stimulatie in staat om het menselijke pigmentatie systeem te stimuleren. Daarnaast blijkt het ook de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van ultraviolette stralen.

Sinds 2006 is het middel getest op patiënten met allerlei vormen van zonneallergie. In 2014 is een klinische studie onder 55 vitiligo patiënten afgerond waarbij het ene deel monotherapie met smalband UVB kreeg en het andere deel  smalband UVB gecombineerd met een resorbeerbaar implantaat bevattende 16 mg afamelanotide.  Dit implantaat was overigens niet groter dan een rijstkorrel en werd éénmaal per maand subcutaan in de huid van de heup ingebracht (zie foto hieronder).

Nieuws 40 Afamelanotide bij vitiligo

De respons in de groep met gecombineerde therapie, bepaald op dag 56, was significant veel groter dan die in de groep met NB-UV-B monotherapie gemeten op dag 56. Wat betreft het gezicht en de bovenste extremiteiten had bij de patiënten met de gecombineerde therapie een significant hogere percentage van bruining en bovendien een snellere bruining (gezicht: 41,0 vs. 61,0 dagen [P=0,001]; bovenste ledematen: 46,0 vs. 69,0 dagen [P=0,003]). In de groep met gecombineerde therapie was de bruining 48,64% (95% CI 39,49%-57,80%) op dag 168 vs. 33,26% (95% CI 24,18%-42,33%) in de monotherapie groep. Opmerkelijke ongewenste bijwerkingen waren onder meer roodheid in beide groepen en milde infecties en misselijkheid bij de gecombineerde therapie. De combinatiebehandeling resulteerde dus in een betere en snellere bruining ten opzichte van UVB alleen. Vooral patiënten met donkere huidtypen reageerden goed, waarschijnlijk omdat zij meer pigment kunnen aanmaken.

Kritische noten van Huidarts.com
Theoretisch gezien kan afamelanotide alleen werken wanneer er nog werkzame pigmentcellen zijn in de huid, en hiermee hebben we al een belangrijke beperking van dit middel. Vlekken met witte haren zullen niet meer bruinen omdat de pigmentreserves hierin op zijn. Ook zullen net als met UVB therapie alleen de vlekken aan de vingertoppen, handen, voeten en rondom enkels niet of slecht gaan reageren op de behandeling. Ondanks dat er slechts milde bijwerkingen zijn opgetreden worden er toch vragen gesteld over de lange termijn veiligheid van dit middel. Want, wat doet dit eiwit op de groei van pigmentcellen en is de risico op de ontwikkeling van een melanoom verhoogd ? Vragen waar nu nog geen goed antwoord op is.

Wanneer is het middel beschikbaar ?
Het middel (merknaam Scenesse ®) wacht nog op een goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Volgens insiders is dit nog een kwestie van enkele maanden. Wanneer het middel op de Europese markt wordt toegelaten is nog onbekend.

Bron
Lim HW, Grimes PE, Agbai O, Hamzavi I, Henderson M, Haddican M, Linkner RV, Lebwohl M. Afamelanotide and Narrowband UV-B Phototherapy for the Treatment of Vitiligo: A Randomized Multicenter Trial. JAMA Dermatol. 2015 Jan 1;151(1):42-50. doi: 10.1001/jamadermatol.2014.1875.

 

Verwante paginas
Vitiligo
UVB 311 nm voor vitiligo

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!