Nieuws
13 juli 2017

No Sun Run

Print E-mail

No Sun Run

Hardloopactie Huidfonds tegen huidkanker

Hardlopen in het donker om aandacht te vragen voor Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen. Dat gaat het Huidfonds doen tijdens de No Sun Run op zaterdagavond 16 september 2017 tijdens de Damloop by night in Amsterdam. Tijdens dit onvergetelijke hardloopevent willen zij geld ophalen voor ons project Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen.

Huidkanker neemt toe

Op dit moment is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker wordt meestal veroorzaakt door teveel uv-straling in zonlicht. Zonlicht op kinderleeftijd (tot 15 jaar) verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Ook wanneer iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Het is dus belangrijk om niet te verbranden! Vooral op jongere leeftijd. Daarom is het Huidfonds met het project ‘Zonbescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’ gestart. Het doel van dit event is het besef van de noodzaak van goede zonbescherming te vergroten en het daadwerkelijk nemen van zonbeschermende maatregelen te stimuleren.

Klik op de onderstaande banner voor meer informatie over huidkanker

Huidkanker

Doe mee en haal geld op!

Op zaterdagavond 16 september 2017  tijdens de Damloop by night, vraagt het Huidfonds samen met Stichting Melanoom aandacht voor de nadelige gevolgen van de zon bij kinderen. Doe ook mee aan dit hardloopevent van 8 km in het donker. Hoe?

  1. Meld je individueel aan als loper van de Damloop by night. Inschrijven voor de Damloop by night (Engelse Mijl).
  2. Maak je eigen sponserpagina aan onze speciale projectpagina van WhyDonate No Sun Run via de knop start inzamelingsactie. Het is ook mogelijk een inzamelingsactie te starten als je niet mee loopt met de Damloop by night, maar wel dit project op jouw manier wilt steunen. Alle hulp is welkom!
  3. Stuur een mail naar [email protected] waarin je je deelname bevestigt en zodat je op de hoogte kan worden gehouden van de No Sun Run.
  4. Loop mee op zaterdagavond 16 september tijdens de Damloop by night.

Damloop by night

Een onvergetelijke hardloopavond beleef je bij de Damloop by night op zaterdagavond 16 september 2017, samen met 15.000 andere lopers. Het parcours van 8 km gaat voor een deel over het traditionele Dam tot Damloop-parcours en is oogverblindend verlicht. Onderweg geeft de muziek je een extra boost om deze 8 km te voltooien. De finish is bij het Dam tot Dam Park, waar je samen met duizenden andere hardlopers meteen kunt proosten op je behaalde overwinning.

Klik op onderstaande logo’s om te doneren voor No Sun Run

Project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Huidkanker kan ontstaan door een overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Zonblootstelling op kinderleeftijd (tot 15 jaar) verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Wanneer iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Met juiste voorlichting en maatregelen (insmeren, UV werende kleding dragen, uit de zon blijven) is huidkanker (deels) te voorkomen.

Momenteel doet het Huidfonds praktijkgericht onderzoek naar ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’. Door kinderen al van jongs af aan te leren zichzelf te beschermen tegen de zon, kunnen we huidkanker in de toekomst (deels) voorkomen.

In de praktijk

Uit praktijkgericht vooronderzoek, dat het Huidfonds heeft uitgevoerd bij tien kinderdagverblijven in de Randstad, blijkt dat jonge kinderen nog lang niet altijd goed genoeg worden beschermd tegen de zon. Richtlijnen en protocollen van de kinderdagverblijven richten zich voornamelijk op het insmeren van de kinderen en het ontwijken van de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Er wordt door 64,3% van de kinderdagverblijven nog te weinig gedaan aan voorlichtende activiteiten bij de kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers.

Ouders

Uit praktijkgericht vooronderzoek bij twee kinderdagverblijven in Noord-Holland bleek dat ouders van kinderen van 0-4 jaar redelijk goede kennis hebben wat betreft huidkanker(preventie). Echter, zij zouden meer kunnen leren over de onderwerpen UV-straling, zonbeschermende maatregelen en huidonderzoek. Ouders gaven aan een voorkeur te hebben om via een folder, brochure of website op het kinderdagverblijf, bij een gezondheidsinstelling of thuis te worden geïnformeerd.

Kinderen van 2-4 jaar

Uit literatuuronderzoek is gebleken dat het belangrijk is bij het geven van voorlichting aan kinderen van 2-4 jaar om de informatie zo kort mogelijk te houden, vaak te herhalen, met liefdevolle aandacht over te brengen en spelenderwijs of door middel van actief leren aan te bieden.

Voorlichtingsmateriaal

Uit desk research is gebleken dat er zowel voor ouders en pedagogisch medewerkers als voor kinderen verschillende voorlichtingsmaterialen beschikbaar zijn. Op basis van het bestaande materiaal is een concept brochure gemaakt voor ouders en pedagogisch medewerkers en in de praktijk getest in een pilot in één kinderdagverblijf. De brochure bevatte informatie waardoor de kennis van ouders en pedagogisch medewerkers is toegenomen na het lezen van de brochure. Tevens verbeterde de houding en het voorgenomen gedrag, zoals het regelmatig (om de 2 uur) insmeren met anti-zonnebrandcrème. We hebben diverse suggesties ontvangen om de brochure verder te ontwikkelen te verbeteren.

Wat willen we bereiken?

Het Huidfonds wil bij kinderen van 0 tot 4 jaar, hun ouders/verzorgers en pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven de kennis vergroten over huidkanker en het belang van goede zonbescherming. Ook willen ze voorlichting gaan geven over de manieren waarop je jezelf of je kind tegen de zon kunt beschermen.

Wat gaan we doen?

Huidfonds wil een landelijke voorlichtingscampagne starten bij kinderdagverblijven. Door op verschillende manieren aandacht voor zonbescherming bij kinderen te vragen, willen ze het aantal huidkanker gevallen op latere leeftijd terugdringen en een zonbewuste generatie zien opgroeien.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!