Nieuws
12 mei 2018

Onderzoek naar vrouwen die zonnebanken

Print E-mail

Onderzoek naar vrouwen die zonnebanken

Stoppen met zonnebanken

Wie zijn ermee gestopt, wie gaan ermee door

Een Deens onderzoek heeft recentelijk blootgelegd welke soorten vrouwen tegenwoordig nog zonnebanken en welke hebben besloten ermee te stoppen.

Het is bekend dat zonnebankgebruik een risicofactor is voor het ontwikkelen van verschillende vormen van huidkanker, zoals onder andere het melanoom en het basaalcelcarcinoom. Een groep onderzoekers uit Denemarken heeft onlangs onderzocht welke factoren hebben geleid tot het stoppen van zonnebanken bij Deense vrouwen.

De Deense onderzoekers hebben een online vragenlijst verspreid via social media en e-mail. Hierop reageerden 561 vrouwen.

 

Wie gaan er onder de zonnebank?

Uit de resultaten van deze vragenlijsten blijkt dat vrouwen die de zonnebank gebruiken vaker rookten, een lichte of lichtbruine huidskleur hadden en zich bewust waren van de risico’s die zonnebankgebruik met zich meebrengt. De voornaamste reden voor het gebruik van zonnebanken was het krijgen van een kleurtje en daarmee aantrekkelijker te lijken.

Wie stoppen er met zonnebanken?

Factoren die samenhangen met het stoppen met zonnebankgebruik waren: een leeftijd boven de 24, een gemiddeld tot hoog opleidingsniveau, niet-roken en het niet beïnvloed worden of een vriendin wel of niet onder de zonnebank gaat. Tevens stopten vrouwen eerder met het gebruik van zonnebanken wanneer het hen niets kon schelen of ze wit op het strand zouden verschijnen. Met een statistische test werd verder een verband aangetoond tussen stopzetting van zonnebankgebruik en een laag inkomen. De meest aangegeven reden voor niet meer zonnebanken was angst voor huidkanker.

Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie over huidkanker

Huidkanker

De onderzoekers concludeerden hieruit dat zonnebankgebruik zou kunnen worden verminderd door het invoeren van een leeftijdsgrens van minimaal 18. De leeftijdsgrens zou jonge mensen in staat stellen volwassener en zelfverzekerder te worden voordat ze een zonnebank gaan gebruiken. In Nederland is het volgens de wet al verboden om gebruik te maken van een zonnebank bij een leeftijd onder de 18. Verder suggereren de resultaten van dit onderzoek dat toekomstige interventies en campagnes tegen het gebruik van zonnebanken gericht moeten zijn op jonge en laagopgeleide vrouwen.

 

Bron

Wøhlk IM, Philipsen PA, Wulf HC. Factors associated with cessation of sunbed use among Danish women. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2016 Jul;32(4):191-8.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!