Nieuws
30 april 2017

Een zonvakantie betekent een zonverbrand vakantie

Print E-mail

Een zonvakantie betekent een zonverbrand vakantie

Vakantiegangers lappen adviezen aan hun laars

“Vakantiegangers naar zonnige oorden laten zich nog steeds te vaak verbranden in de zon. De recreanten lappen alle adviezen aan hun laars en beschermen hun huid nog veel te weinig tegen de ultraviolette stralen van de zon”. Dat is de conclusie van een groot prospectief vragenlijst-onderzoek uit de Universiteit van San Diego (Verenigde Staten)

Er werden in totaal 4347 vakantiegangers gevolgd tijdens hun vakanties, waarvan uiteindelijk de gegevens van 3531 personen werden gebruikt. De deelnemers zaten in 41 verschillende hotels en resorts die ongeveer dezelfde recreatieve voorzieningen hadden zoals een buitenzwembad, een privé-strand, tennis- en golfbanen en velden in de buitenlucht voor balsporten. In de periode 2012-2014 werden de deelnemers geobserveerd tijdens hun vakanties op de toepassing van zonbeschermende maatregelen zoals het gebruik van een zonnebrandmiddel, een beschermende hoofddeksel en kleding en het vertoeven in schaduwrijke plaatsen. De onderzoekers brachten tevens een 2-daagse bezoek aan het resort en vroegen onder andere naar verbrandingsincidenten en onderzochten de huid. De vakantiegangers waren tussen de 35-60 oud, hoog opgeleid (universitair=68%) en hebben een non-Hispanische blanke huid (93%), met een hoog risico huidtype (22%). De resultaten van het onderzoek waren onthullend: De vakantiegangers meldden dat ze ongeveer 60% van hun huid hadden bedekt met kleding. Slechts 40% had regelmatig de schaduw opgezocht, 60% gebruikte een zonnebrandmiddel en 42% rapporteerde een zonverbranding te hebben opgelopen.

De onderzoekers concludeerden dat de vakantiegangers tijdens een zonvakantie veel te weinig hun huid beschermen tegen UV straling. Deze mensen hebben allemaal een verhoogd risico om later huidkanker te krijgen

Reactie huidarts.com

Dermatologen vermoeden dat er veel meer vakantiegangers dan “slechts 42%” hun huid verbranden tijdens zonvakanties. In werkelijkheid verbrandt waarschijnlijk 75% van de mensen in de zon door onvoldoende bescherming. Veel mensen weten niet dat een rode verkleuring van de huid ook een (milde) vorm van zonverbranding is. U hoeft namelijk niet altijd een huiduitslag of blaren te zien, alleen roodheid betekent ook een zonverbranding (graad 1). Het vervellen van de huid tijdens of aan het eind van de vakantie is ook een teken dat de huid verbrand is geweest. Deze studie laat zien dat u tijdens zonvakanties nog bewuster moet zijn van de kracht van de zon en de grote risico op zonverbranding, zeker wanneer u een lichte huid heeft. Deze studie laat ook zien dat onder blanke mensen een gebruinde huid nog steeds een felbegeerde “schoonheidstrofee” is van een zonvakantie.

Lees hier meer over zonverbranding

Bron

Buller DB, Andersen PA, Walkosz BJ, Scott MD, Beck L, Cutter GR.Rationale, design, samples, and baseline sun protection in a randomized trial on a skin cancer prevention intervention in resort environments. Contemp Clin Trials. 2016 Jan;46:67-76. doi: 10.1016/j.cct.2015.11.015. Epub 2015 Nov 22

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!