Nieuws
22 juli 2018

Patiënten met atopisch eczeem hebben een verhoogd risico op huidkanker

Print E-mail

Patiënten met atopisch eczeem hebben een verhoogd risico op huidkanker

Extra zonbescherming vereist

Volgens een studie van de Mayo Clinic uit de Verenigde Staten hebben patiënten met atopisch eczeem een verhoogde risico op het krijgen van plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker.

De gepubliceerde gegevens over de vraag of er een verband bestaat tussen atopisch eczeem en huidkanker zijn tegenstrijding. Deze studie had tot doel na te gaan of patiënten met atopisch eczeem een verhoogd risico hadden op ontwikkeling van het plaveiselcelcarcinoom (PCC), een vorm van huidkanker.

Lees hier meer over atopisch eczeem

Lees hier meer over plaveiselcelcarcinoom

De onderzoekers hebben teruggekeken naar patiënten met de diagnose PCC die tussen 1 januari 1996 tot en met 23 december 2010 werden gezien in de Mayo Clinic (Rochester, Minnesota). Deze werden vergeleken met op leeftijd- en geslacht afgestmede controlepersonen zonder de diagnose PCC die woonachtig waren in dezelfde regio.

Driehonderd negenennegentig personen met de diagnose PCC werden geïdentificeerd en vergeleken met 780 controles die geen voorgeschiedenis van PCC hadden. Na correctie voor ras, rookgeschiedenis, blootstelling aan ioniserende straling, gebruik van corticosteroïden en cyclosporine en niet-PCC huidkanker, bleek dat patiënten met atopisch eczeem inderdaad significant een verhoogde risico hadden op het krijgen van een PCC

Advies Huidarts.com

Het mechanisme dat hieraan ten grondslag ligt is mogelijk de verstoorde huidbarrière bij mensen met atopisch mensen. Ook gebruiken sommige patenten met atopisch mensen vaker de zon als therapie voor hun huidaandoening. Zonlicht of lichttherapie geeft immers verbetering van de klachten. Desondanks raadt Huidarts.com aan dat mensen met atopisch eczeem extra hun huid moeten beschermen tegen zonnestralen.

 

Bron

Cho JM, Davis DMR, Wetter DA, Bartley AC, Brewer JDAssociation between atopic dermatitis and squamous cell carcinoma: a case-control study.Int J Dermatol. 2018 Mar;57(3):313-316.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!