Nieuws
2 juni 2019

Jeuk, maar niets te zien?

Print E-mail

Jeuk, maar niets te zien?

 

Jeuk maar niets te zien

Denk aan een onderliggende ziekte!

Jeuk is een veelvoorkomende klacht binnen de dermatologie, maar het is ook een veelvoorkomend symptoom van andere ziekten. Uit recent onderzoek naar patiënten met jeuk zonder huidafwijkingen bleek dat er in 50% van de gevallen een onderliggende ziekte aan de jeuk ten grondslag lag.

Lees hier meer over jeuk

Er is sprake van chronische jeuk wanneer de jeuk langer dan 6 weken aanhoudt. Onderzoekers hebben 49 patiënten met chronische jeuk zonder huidafwijkingen 12 tot 18 maanden gevolgd. De meeste patiënten in het onderzoek waren vrouwen (58%) tussen de 40 en 60 jaar oud (44%).

In 50% van de patiënten werd er een onderliggende ziekte als oorzaak voor de jeuk gevonden. De meest voorkomende onderliggende ziekten waren schildklierafwijkingen (16,67%), diabetes mellitus (12,5%) en kanker (8,33%). De onderzoekers vonden niet vaker een onderliggende oorzaak voor de jeuk bij een bepaald geslacht, bepaalde leeftijd of duur van de jeuk bij de patenten.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat het zeer belangrijk is om jeuk zonder huiduitslag altijd goed te onderzoeken, om zo een mogelijke onderliggende oorzaak uit te sluiten.

 

Bron

Alizadeh N, Mirpour SH, et al. Chronic generalized pruritus without primary skin lesions: a longitudinal prospective observational study. Int J Dermatol. 2019 Mar;58(3):273-278. doi: 10.1111/ijd.14125.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!