Nieuws
10 november 2018

Smeren loont bij kinderen met atopisch eczeem

Print E-mail

Smeren loont bij kinderen met atopisch eczeem

kinderen met eczeem

Gebruik van emolliens vermindert jeuksymptomen

Emolliens, ook wel vette crèmes, blijken goed te werken bij mild tot matig atopisch eczeem bij kinderen. Emolliens worden al veelvoudig gebruikt als (aanvullende) behandeling voor atopisch eczeem, maar met een recent onderzoek is nu ook wetenschappelijk aangetoond dat emolliens de symptomen daadwerkelijk verminderen.

In het onderzoek werden kinderen die op dat moment een opvlamming van atopisch eczeem hadden verdeeld over verschillende groepen: ze werden wel of niet behandeld met emolliens. In totaal deden 335 kinderen mee aan het onderzoek. Gedurende 12 weken werd door zowel artsen als ouders regelmatig de ernst van de symptomen van het atopisch eczeem beoordeeld met behulp van speciale scoreformulieren.

Lees hier meer over atopisch eczeem

Gedurende de behandeling werd bij de kinderen die behandeld werden met emolliens een grotere afname van de symptomen gezien dan bij de niet-emolliens groep. Het percentage kinderen dat helemaal geen symptomen van atopisch eczeem meer had aan het eind van de 12 weken was daarnaast significant hoger wanneer er behandeld werd met emolliens (59.5% en 44.3%) vergeleken met de groep die niet behandeld werd met emolliens (29.8%).

De resultaten van het onderzoek laten zien dat het regelmatig gebruik van emolliens bij kinderen met mild tot matig atopisch eczeem de ernst van de symptomen vermindert en daarom de behandeling voor deze patiënten ondersteunt.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Bron

Tiplica GS, Boralevi F, Konno P, et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Jul;32(7):1180-1187. doi: 10.1111/jdv.14849. Epub 2018 Mar 9.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!