Nieuws
23 augustus 2015

Toename van acne bij volwassen vrouwen

Print E-mail

Toename van acne bij volwassen vrouwen

Acne Volwassen vrouwen

Nieuwe verrassende gegevens

Acne wordt de laatste jaren in toenemende mate gezien bij volwassen vrouwen. Toch is er nog weinig bekend hoe deze vorm van acne eruit ziet en welke factoren samenhangen met het ontstaan ervan. Het ging hier om een prospectieve, internationale studie van de klinische kenmerken en levensstijl factoren van acne bij volwassenen (≥25 jaar) zoals vastgesteld tijdens een poliklinische bezoek op de afdeling dermatologie. De onderzoekers voerden een gedetailleerd klinisch onderzoek uit en vulden een gevalideerd vragenformulier in dat de medische voorgeschiedenis, de ontwikkeling van de aandoening, levensstijl, vroegere behandelingen, huidverzorging en levenskwaliteit betrof.

In deze studie werden 374 personen betrokken; bij 47,3% was de acne mild, bijna genezen of geheel genezen. Alle deelnemers werden onderzocht maar het ging hier niet uitsluitend om een eerste consult voor acne; vele patiënten waren al onder behandeling. De meeste vrouwen met acne (89,8%) hadden deze in verschillende zones (wangen, voorhoofd, onderkaak, slapen) met een spectrum van ernstige gezichts acne zoals deze ook bij pubers optreedt. Gemengde vormen van gezichtsacne (zowel ontstoken als niet-ontstoken puistjes aanwezig) kwam het meest voor; 6,4% van de vrouwen had alleen ontstoken acne en bij hen werden geen niet-ontstoken puistjes gerapporteerd; 17,1% had vooral mee-eters en geen ontstoken puistjes. Acne op de romp kwam voor bij 48,4% van de patiënten; 11,2% had acne gelokaliseerd op de onderkaak. Vergeleken met de vrouwen die geen gelokaliseerde acne hadden, hadden degenen met onderkaak acne vaker een baan (90,5% vs. 78,6%), rapporteerden een grotere dagelijkse stress (niveau 5,8 vs. 5,1), en hadden bij hun werk meer psychologische stress (71,4% vs. 57,5%). Vrouwen met alleen onderkaak acne hadden significant minder vaak een matig tot ernstige acne (7,1% vs. 50,1%), romp acne (19,0% vs. 51,9%), donkere littekens (23,8% vs. 51,9%) en roodheid (19,0% vs. 48,4%). Aan het einde van de behandelkuur had deze groep vaker een recept gekregen voor een orale anticonceptie pil met androgene werking (16,7% vs. 7,7%).

Onderkaak-acne komt minder voor bij volwassen vrouwen dan eerder werd gedacht
Onderkaak-acne komt minder vaak voor bij volwassen vrouwen dan eerder werd gedacht

Deze studie is de eerste objectieve klinische beschrijving van gezichtsacne bij volwassen vrouwen die bij de dermatoloog zijn behandeld. De gegevens geven tot verbazing van de auteurs aan dat de acne verspreiding in bijna 90% van de gevallen overeenkomstig is met die van pubers. Het stereotype van acne bij volwassen vrouwen, dat wordt veroorzaakt door hormonale storingen, en zich uit als ontstoken acne, dat vooral gelokaliseerd is op de onderkaak, werd niet gevonden bij de meerderheid van deze grote groep. Verreweg de meeste vrouwen (93,7%) hadden mee-eters. De auteurs bevelen aan dat de standaard behandeling van acne bij volwassenen wordt uitgebreid met het opsporen van de verschillende acne subtypen. Volwassen vrouwen blijken daarbij goed te reageren op de standaard eerstelijns behandelingen van acne.

 

Bron

Dréno B, Thiboutot D, Layton AM, Berson D, Perez M, Kang S; the Global Alliance to Improve Outcomes in Acne. Large-scale international study enhances understanding of an emerging acne population: adult females. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Oct 8. doi: 10.1111/jdv.12757. [Epub ahead of print]

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.